Video: Smrtonosni zemljotres na istoku Turske zabilježen KAMEROM studija

580

Najmanje 14 osoba poginulo je večeras nakon što je zemljotres magnitude 6,8 po Richteru pogodio istočni dio Turske, saopćile su vlasti, prenose agencije. Dodaje se kako je više od 300 povrijeđenih od kojih su neki u kritičnom stanju, a poginuli su nastradali u gradovima Elazig i Malatja. Tlo je podrhtavalo u okrugu Sivriceu, u pokrajini Elazig, oko 20:55 sati po lokalnom vremenu (18:55 sati po srednjeevropskom), objavila je Vladina agencija za katastrofe.

Trenutak zemljotresa u Turskoj u jednom televizijskom studiju (Anadolija)

 

Američki institut USGS izmjerio je 6,7 stepeni.

Turski ministar unutrašnjih poslova Soylu rekao je novinarima: “Sivrice je ozbiljno stradao, spasilačke ekipe su na putu”. Dodao je kako su se zgrade rušile na tom području. Epicentar zemljotresa koji je izazvao i materijalnu štetu zabilježen je na dubini od 10 kilometara u provinciji Elazig, oko 550 kilometara istočno od prestolice Ankare, saopćio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).

Agencija Reuters navodi kako je zemljotres pogodio zabačenu i relativno rijetko naseljenu oblast, tako da će turskim vlastima biti potrebno nešto više vremena da procijene štetu koju je načinio. Agencije prenose kako se zemljotres osjetio u susjednim Siriji, Libanu, Gruziji i Armeniji. Turska je smještena na nekoliko rasjelina pa potresi nisu rijetkost. Godine 1999. u potresu na istoku zemlje magnitude 7,4 poginulo je više od 17.000 ljudi.

Izvor: Agencije