(VIDEO) Stručnjaci iz Kragujevca pomažu Novom Pazaru u borbi sa koronavirusom

79

U Srbiji je 242 novooboljelih od koronavirusa a 4 osobe su preminule. U Novom Pazaru je kritično. Bolnica u Novom Pazaru je puna, a lokalne vlasti su uputile i apel za pomoć.

Od početka pandemije pa do danas, novopazarski Zavod za javno zdravlje testirao je 4.389 lica. Korona je potvrđena kod 578 građana Novog Pazara. Tokom vikenda, zaraženo je još 70 građana Novog Pazara. Grad se bori, ljekari se bore. Zdravstvo je upreglo sve kapacitete da odgovori na potrebe. Po bolnicama su gužve. Sve prostorije, od soba do hodnika, ispunjene su krevetima.

Ljekarski tim iz Kragujevca, dva anesteziologa i infektolog sa plućnim hirurgom, stigli su u Novi Pazar u petak kako bi pomogli ljekarima da se izbore sa aktuelnim talasom epidemije. Ali, definitivno je potrebno još medicinskog kadra. A jedno je sigurno, zdravstveni radnici daju sve od sebe da se što prije ova situacija dovede u red.

“Mogu da kažem da je situacija u Novom Pazaru za nijansu bolja nego što je bila prije nekoliko dana. Sam dolazak stručnjaka iz Kliničkog centra u Kragujevcu koji su neke stvari u Zdravstvenom centru posložili i stavili na svoje mjesto, ukazuje, i po njihovim ličnim izjavama, da idemo nekoliko koraka naprijed. Ja se samo nadam da će građani i dalje biti naši partneri.”

“Ranije sistem nije funkcionisalo. Mi smo ovdje, prije svega, uspostavili i policijsko obezbjeđenje Opšte bolnice. Ljudi dolaze u pratnji rodbine, ali mnogo disciplinovanije. Imaju kontrolu policije. Više nema i neće biti haosa kao što je bio ranije, nadam se.”

“Trenutno imamo 123 pacijenta. Danas ćemo, po dogovoru sa ministarstvom, kapacitete, da 10 težih pacijenata budu prebačeni.”

“Svaka pomoć je dobrodošla, posebno u ovakvoj situaciji. Da li se radilo o zaštitnoj ili medicinskoj opremi, ta pomoć će koristiti ne samo sad u kriznoj situaciji, već i nakon toga. Ono što je najurgentnije, što je ovom centru najpotrebnije, jesu kadrovi i medicinski radnici, ljekari različitih specijalnosti i srednje medicinsko osoblje i struka. To u ovom trenutku riješava ovaj akutni problem s kojim se suočavamo.”

U nastavku pogledajte kompletnu priču iz Novog Pazara. Donosi je urednik RTV Novi Pazar Galib Gicić.

 

Izvor Oslobođenje