(VIDEO)Rusi objavili PRVI VIDEO UPOTREBE hipersoničnog oružja u Ukrajini

1394

Ruska vojska je objavila da je u Ukrajini prvi put upotrijebila supersonične projektile, usred globalne trke za nabavkom tog oružja, koje ruski predsjednik Vladimir Putin naziva nepobjedivim.

PR ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov objavio je da je “18. marta vazdužni sistem Kinžal (Bodež) svojim supersoničnim balističkim projektilima uništio veliko podzemno skladište projektila u mjestu Deljatin u zapadnoj Ukrajini.

Na Tviteru je objavljen i snimak. Objavio ga je rusko ministarstvo obrane, a na njoj se vidi, kako navode, uništavanje ukrajinskog podzemnog bunkera.

Od prvog uspješnog testiranja 2018. Kinžal je više puta korišten u sklopu vojnih vježbi.

“Vjerojatno su željeli testirati Kinžal u borbenim uslovima, prvi put u svijetu”, rekao je AFP-u Vasilij Kačin, vojni analitičar i direktor istraživačkog centra moskovske Visoke škole za ekonomiju.

Kremlj tvrdi da je ova vrsta projektila izazov za sisteme protivvazdušne obrane jer njegova brzina iznosi do 10 Macha ili oko 12.000 km/h, pa njegova manevarska sposobnost otežava ili onemogućuje presrijetanje, mada su neki zapadni vojni stručnjaci kazali da Rusija preuveličava mogućnosti ovog oružja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.