Vidite li Bošnjaci kuda nas vode tenzije koje proizvodi jedna grupa neodgovornih ljudi

326

Piše: Mensur Zukorlić

Vidite li Bošnjaci kuda nas vode tenzije koje proizvodi jedna grupa neodgovornih ljudi, nepromišljenim izjavama sa dugoročnim posljedicama?

Među nama hara zavist, niska narodna svijest, lažna podmetanja, ako nije pod mojom kontrolom onda je to suprotno kodeksu ponašanja u vjeri, etici, ekonomiji i svemu ostalom. Dokle ide ta ljudska sujeta?

Bošnjaci Sandžaka i regije su dužni da se trude da poprave stanje i da shvate ko ih gura u svađe i vuče unazad. Ne smijemo se zadovoljiti niti prihvatiti lošu stvarnost. Obaveza nam je odgajati i školovati narod skladno ispravnom programu i da ga vode oni koji su najbolji u njemu.

Mudrost je spoznati najbolje dobro i najgore zlo. Bošnjaci su nažalost najveći problem sami sebi, posvađani su, mrze se, što je ne dopustivo, poraženi su skoro na svakom planu. Poraz je sveobuhvatan na većini segmenata: medijskom, obrazovnom, tehnološkom, naučnom, administrativnom i drugim poljima.

Okruženje u odnosu na Sandžak ima nezamislivu superiornost. Dok se mi bavimo sobom i svađamo se “oko hodžina jorgana”, drugi gradovi i regije ostvaruju napredak. Ulažu u školstvo i talente, koje i mi imamo ali su otišli u svijet i tamo se dokazuju i postižu rezultate koji se ubrajaju u najprestižnija dostignuća.

Šta se to događa s nama? Moramo mijenjati svijest i strategiju kako bi promijenili stanje. Za tu promjenu je nužno uzeti u obzir uzroke za pripremu raznovrsne istinske snage, svejedno bila ona ljudska, ekonomska, tehnološka ili medijska.

Nužnost je znalaženje efikasnih metoda za edukaciju i školovanje stručnih kadrova, budućih lidera i odgajanje onih koji će povesti narod ka putu prosperiteta. Bošnjacima je danas najviše potrebno iskrenih lidera i bogobojaznih učenjaka praktičara, koji će povesti narod na obalu spasa i izvjesti iz ove magle.