Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca protiv Ugljaninovog prijedloga smjene Džudža

819

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca izrazilo je žaljenje zbog nesuglasica koje su kulminirale posljednjih dana u Bošnjačkom nacionalnom vijeću Srbije u Novom Pazaru i koje su postale predmet javnih debata.

“Svakako smo svjesni teškog i neprihvatljivog položaja u kojem se nalaze Bošnjaci u Srbiji, posebno u Sandžaku. Veliki dio odgovornosti na ovako teškom položaju i neadekvatno rješenom statusu Bošnjaka u Srbiji imaju i Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine.

BNV Srbije je iznimno značajno tijelo Bošnjaka u Srbiji, koje ima ustavno i zakonsko uporište i definirane nadležnosti unutar pravnog sistema R Srbije. Da bi Bošnjaci uspjeli u ostvarivanju svojih prava u Srbiji, javni stavovi BNV trebaju biti izraz minimuma stavova vijećnika koji participiraju u BNV, ili barem većine njih ako nije moguće imati konsenzus. Neodrživo je da se liste unutar BNV-a, ultimativno odnose jedna spram druge, posebno na krupnim društvenim i političkim pitanjima, jer to neće donijeti nikakav prosperitet, niti će riješiti bilo koji problem, već samo nove nesporazume, koje će u konačnici nanijeti štetu svim Bošnjacima u Srbiji.

BNV, uostalom kao i VKBI, jeste platforma koja bi trebala okupljati sve političke organizacije bošnjačke provenijencije, organizacije civilnog društva i istaknute pojedince iz reda akademske zajednice, kulture i javnog djelovanja uopće, a ne platforma jedne političke organizacije ili ideologije. Isključivi politički stavovi ili ultimatumi ne donose dobrobit i prosperitet, ma od koga dolazili.

VKBI je u proteklom periodu ostvarilo iznimno korektnu saradnju sa aktuelnim rukovodstvom BNV-a, putem Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, i u tom kontekstu dužni smo ohrabriti aktuelno rukovodstvo BNV da istraje na principima unutrašnjeg bošnjačkog dijaloga.

VKBI stoji na raspologanju aktuelnom rukovodstvu BNV-a za nastavak dijaloga i prevazilaženje postojeće, po nama bespotrebne, situacije i nesuvislim traženjima ostavki rukovodstva BNV iz krajnje politikantskih razloga”, navodi se u saopćenju VKBI.