Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca protiv Ugljaninovog prijedloga smjene Džudža

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca protiv Ugljaninovog prijedloga smjene Džudža

860

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca izrazilo je žaljenje zbog nesuglasica koje su kulminirale posljednjih dana u Bošnjačkom nacionalnom vijeću Srbije u Novom Pazaru i koje su postale predmet javnih debata.

“Svakako smo svjesni teškog i neprihvatljivog položaja u kojem se nalaze Bošnjaci u Srbiji, posebno u Sandžaku. Veliki dio odgovornosti na ovako teškom položaju i neadekvatno rješenom statusu Bošnjaka u Srbiji imaju i Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine.

BNV Srbije je iznimno značajno tijelo Bošnjaka u Srbiji, koje ima ustavno i zakonsko uporište i definirane nadležnosti unutar pravnog sistema R Srbije. Da bi Bošnjaci uspjeli u ostvarivanju svojih prava u Srbiji, javni stavovi BNV trebaju biti izraz minimuma stavova vijećnika koji participiraju u BNV, ili barem većine njih ako nije moguće imati konsenzus. Neodrživo je da se liste unutar BNV-a, ultimativno odnose jedna spram druge, posebno na krupnim društvenim i političkim pitanjima, jer to neće donijeti nikakav prosperitet, niti će riješiti bilo koji problem, već samo nove nesporazume, koje će u konačnici nanijeti štetu svim Bošnjacima u Srbiji.

BNV, uostalom kao i VKBI, jeste platforma koja bi trebala okupljati sve političke organizacije bošnjačke provenijencije, organizacije civilnog društva i istaknute pojedince iz reda akademske zajednice, kulture i javnog djelovanja uopće, a ne platforma jedne političke organizacije ili ideologije. Isključivi politički stavovi ili ultimatumi ne donose dobrobit i prosperitet, ma od koga dolazili.

VKBI je u proteklom periodu ostvarilo iznimno korektnu saradnju sa aktuelnim rukovodstvom BNV-a, putem Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, i u tom kontekstu dužni smo ohrabriti aktuelno rukovodstvo BNV da istraje na principima unutrašnjeg bošnjačkog dijaloga.

VKBI stoji na raspologanju aktuelnom rukovodstvu BNV-a za nastavak dijaloga i prevazilaženje postojeće, po nama bespotrebne, situacije i nesuvislim traženjima ostavki rukovodstva BNV iz krajnje politikantskih razloga”, navodi se u saopćenju VKBI.