kosovska vojska

Vlada Kosova osnovala fond za očuvanje bezbjednosti

498

Kosovska vlada osnovala je Fond za KBS, odnosno očuvanje bezbjednosti na Kosovu, kako to tumače iz Kurtijeve vlade. Fond je osnovan juče, a prema navodima prištinskih medija, sve je više građana, javnih ličnosti, privrednika i političara na Kosovu koji se odlučuju da uplate novac.

Budžetom kosovske vlade za 2022. godinu je za KBS izdvojeno 100 miliona evra – čime su se hvalili u kosovskoj vladi navodeći da je riječ o najvećem budžetu ikada. Međutim, nakon izbijanja rata u Ukrajini sve je više onih koji smatraju da to nije dovoljno.

Fond za bezbjednost Kosova osnovan je juče ujutru, kada je i, kako je saopšteno iz kosovskog ministarstva finansija, Trezor Kosova otvorio bankovni račun. Odluka o njegovom osnivanju doneta je nakon više zahteva opozicionih političara – da se sve više ulaže u KBS i pokretanja kampanje da Kosovo postane član NATO-a.

Svemu tome prethodila je invazija Rusije na Ukrajinu i lavina izjava iz Prištine da je Srbija „ruski saveznik“, odnosno da je moguć „vojni blic-krig“ na Sjever Kosova.Osnivanje fonda najavio je u utorak uveče kosovski premijer, Aljbin Kurti, navodeći da će sredstva biti korišćena u skladu sa „strategijom državne bezbjednosti“ koju bi tek trebalo da odobri kosovska vlada.

On je ujedno tada, ali i sinoć, uputio poziv građanima Kosova i onima iz dijaspore da uplate novac. Svega nekoliko sati nakon najave više političara na Kosovu saopštilo je da se odreklo februarske plate ili da je izdvojilo novac iz ušteđevine, dok su čak i pojedine kompanije najavile da će da uplate novac.

Juče, nakon zvaničnog osnivanja fonda, prištinski mediji izveštavali su takođe o novim najavama o izdvajanju novca za Fond. Ujedno, kompanija koja posluje na Kosovu – Devoli, saopštila je da je izdvojila čak 500.000 evra za ovu svrhu.

koSSev
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.