Vozači oprez, od sutra pojačane saobraćajne kontrole!

631

U narednom periodu sprovodiće se pojačana kontrola alkoholisanosti vozača rekao je potpukovnik MUP-a Boban Milinković, zamjenik načelnika Uprave Saobraćajne policije. Podaci pokazuju da je u vrijeme praznika povećan broj vozača koji voze pod dejstvom alkohola.

Boban Milinković je rekao da se očekuje pojačan intenzitet saobraćaja od popodnevnih časova i da će to trajati do večernjih sati. Dodaje da se gužve očekuju na auto-putevima i na Ibarskoj magistrali.

Zabrinjavajući podatak da je tokom uskršnjih praznika broj vozača koji je pod dejstvom alkohola dvaput veći od godišnjeg prosjeka a tokom prvomajskih praznika triput veći. Najavljeno je da policija od sutra kreće u sedmodnevnu akciju pojačane kontrole alkoholisanosti vozača i korišćenja pojaseva na svim sjedištima.

Ističe se sa su kazne, u zavisnosti od nivoa alkoholisanosti, od 10.000 dinara do kazne zatovora od 30 do 60 dana i 120.000 do 140.000 dinara, plus zabrana upravljanja motornim vozilom od devet mjeseci.

Međutim, poručuje da je bolje da policija isključi nekog vozača iz saobraćaja nego da on izazove nezgodu jer kada se izazove nezgoda pod dejstvom alkohola polisa osiguranja ne važi i vozač svu štetu mora da plati iz svog džepa. I kazne su znatno veće ako se nezgoda izazove pod dejstvom alkohola.

Godišnje više od 100 ljudi u Srbiji nastrada zbog vožnje pod dejstvom alkohola i da je svjest vozača o tome niska.