VOZAČI OPREZ! Pojačana kontrola od 2.avgusta

648

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će od 2. avgusta do kraja letnje turističke sezone sprovoditi mjere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača.

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vrijeme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sjedištima, kao i prema svim vozačima koji djecu budu prevozili na nepropisan način.

NASTAVAK TEKSTA ISPOD REKLAME...

Prema istraživanjima Agencije za bezbjednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vrijeme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom da je za prvih šest mjeseci ove godine sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

Izvor Sandzak Danas/Sandzak Press