Vučić najavio novo povećanje plata i penzija

532

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas dalje uvećanje plata i penzija i naglasio da će prije svega voditi računa o platama zaposlenih u zdravstvu, kako bi ih zadržali u zemlji.
Podsjetio je da mu je njemački ministar zdravlja Jens Sspan rekao da želi da dođe u Srbiju, jer su Njemačkoj potrebne medicinske sestre, a da mu je on odgovorio: “Nemoj molim te zbog toga da dolaziš!”.

On je rekao da je nedopustivo da medicinske sestre, na primjer, sve sa dežurstvima imaju plate oko 45.000 dinara.

Predsjednik je, najavljujući rast plata u javnom sektoru, objasnio da to nije samo pitanje sredstava, već da država mora da vodi računa da ne uništava privatni sektor.

„Naša bojazan je da ne učinimo javni sektor prihvatljivijim, a ne stanje deficita, keš-floua ili bilo šta drugo oko stanja u budžetu”, obrazložio je Vučić.

U prilog već postignutom rastu plata, Vučić je podsjetio da smo bili daleko iza Bosne i Hercegovine prije samo tri godine, kada je prosječna plata u toj zemlji za 58 evra bila veća nego kod nas, a danas smo je po prvi put pretekli sa razlikom od 12 evra.

“Ispred smo Makedonije, Albanije, a samo je Crna Gora ispred nas. Bila je prosječna plata za 125 evra viša, a danas je 49 evra. Mislim da ćemo i tu razliku drastično da smanjimo”, objasnio je on.

Vučić je kazao da su svi parametri kod nas bolji i da se poredimo sa regionom.

Ukazao je da su plate i penzije nešto veće kod nas nego u Bugarskoj, koja je članica EU.

„Moramo da se ugledamo na Rumuniju, u nekom smislu, posebno kada je riječ o lkekarima i medicinskim sestrama. Moramo da zaustavimo odliv te radne snage. Ove godine moramo još više da povećamo plate ljekarima i medicinskim sestrama. Ne smiju da imaju 40.000 i 50.000 platu. Moramo da spriječimo da odlaze u Norvešku i Njemačku”, kazao je on.
Izvor: Blic/Sandžak danas