Vučić najavio pomoć penzionerima od 20.000 dinara, pojeftinjenje namirnica i odgovorio za vanredne izbore

Vučić najavio pomoć penzionerima od 20.000 dinara, pojeftinjenje namirnica i odgovorio za vanredne izbore

687

Beograd – U najnovijoj konferenciji za novinare, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, saopštio je značajne novosti vezane za smanjenje cena brojnih proizvoda. Uz pomoć trgovačke korpe, predsednik je demonstrirao cene svakog proizvoda, naglašavajući značajno smanjenje koje će građani osetiti već od srede.

Među proizvodima čije će cene biti smanjene, našli su se parizer, jogurt, deterdžent za suđe, špagete, dugotrajno mleko, sok od jabuke, krompir, začin za jelo i mnogi drugi. Ove promene dolaze nakon sastanka ministra trgovine, Tomislava Momirovića, sa predstavnicima trgovinskih lanaca. Početno je najavljeno smanjenje cena za 13 proizvoda, dok je sada potvrđeno da će ih biti čak 20.

Stopa trgovinske marže porasla je od 2019. do 2022. godine, prema podacima Narodne banke Srbije, sa 14,9% na 16,1%, sa ukupnom vrednošću od 540 milijardi dinara u 2022. godini.

Osim obaveštenja o sniženju cena, predsednik Vučić je saopštio još jednu novost koja će obradovati penzionere. Najavio je rast penzija od 5,5% od 1. oktobra, i dodatnih 14,8% od 1. januara 2024. godine. Ukupno, penzije će doživeti rast od preko 21%.

Svi penzioneri će između 25. novembra i 5. decembra dobiti dodatnih 20.000 dinara, pored ovog značajnog povećanja. Ova odluka posebno će uticati na penzionere sa nižim penzijama, naglasio je Vučić.

Predsednik je takođe komentarisao aktuelnu političku situaciju u zemlji, govoreći o potencijalnim izborima, legitimitetu vlasti i dijalogu sa opozicijom.

Ove promene i najave odražavaju tekuće napore vlade da se odgovori na ekonomske izazove i osigura bolji životni standard građana Srbije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *