Vučić stigao u Sarajevo, donirat će vakcine

256

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u utorak u Sarajevo s kontingentom vakcina kompanije AstraZeneka koji Srbija donira Bosni i Hercegovini.

Vučića i donaciju vakcina dočekali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Uoči posjete Sarajevu, Vučić je u intervjuu za Radio Sarajevo kazao da “kada zajednički delujemo i kada zajednički istupamo, onda možemo sve“.

Donacija, kaže, nije pomoć, jer je to “nešto što pripada jednako svima nama”, a Srbija je, kako dodaje, “imala tu sreću da obezbedi više vakcina”.

Treba nam snaga jedinstvenosti

“To je ukupno 10.000 doza. Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj COVID zoni u Bosni i Hercegovini. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži“, naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je podsjetio da je i ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni.

“To ne znači nikakve zajedničke države ili bilo šta, ali kada zajednički delujemo, kada zajednički istupamo – onda možemo sve. Da brinemo jedni o drugima, takođe. Biću srećan da ove vakcine mogu da koriste i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, bez ikakve razlike, a pomoći ćemo, ako to tako nazivamo, i u budućnosti. Biću isto tako slobodan da tražim od Bosne i Hercegovine pomoć u nekim drugim pitanjima, kada nama bude trebalo. Tako prijatelji i komšije treba da razgovaraju jedni sa drugima.“

Komentarišući činjenicu da vakcine iz COVAX programa nisu stigle u zemlje Zapadnog Balkana, upitao je da li neko stvarno misli da situacija u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli ili Bijeljini važnija za nekoga u Brondeu ili Broningenu, nego za nekoga u Beogradu ili Podgorici.

“Prosto, to svakako nije slučaj. Ali, ja govorim o svim našim greškama. Mi smo živeli u tome da govorimo da je kod nas sve loše, a da je kod drugih sve bolje. Mi smo, na primer, u Srbiji pokazali da možemo biti zemlja s najvećom stopom rasta. To može i Bosna i Hercegocina, to možemo svi, to mogu svi odavde, ali moramo da vratimo veru u sebe“, rekao je Vučić.Reklama

Donacije na Zapadnom Balkanu
S više od 600.000 utrošenih vakcina protiv korona virusa, Srbija je vodeća zemlja u regiji i među vodećim zemljama u Evropi po broju vakcinisanih građana.

Ova država građane vakciniše Pfizerovim vakcinama, kineskim Sinopharmom, ruskim Sputnikom V te vakcinama AstraZenece i Univerziteta Oxford.

Osim Bosni i Hercegovini, Srbija je do sada vakcine protiv korona virusa donirala Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Zbog kompliciranih unutarpolitičkih odnosa, Bosna i Hercegovina još uvijek nije uspjela kupiti vakcine protiv korina viriusa, premda je dio međunarodnog projekta COVAX.