Vučić tražio da se ne mijenja naziv Sarajevske ulice u Beogradu?!

822

Mnogo bure u javnosti digla je odluka beogradskih vlasti da promijene imena ulica u Beogradu koja nose ime po toponimima iz SFRJ.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objasnio je gostujući u Jutarnjem programu TV Prve da nije riječ o brisanju historije već da se radi o poštovanju srpske historije.

Rekao je i da je o promijeni imena ulica u Beogradu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji ga je, kako kaže, lično molio da se ne mijenja ime Sarajevske ulice.

S druge strane, naglasio je Vesić, u Sarajevu su izmijenjena imena svih ulica koje su imale nazive po ličnostima iz Srbije i one se sada zovu po njihovim ličnostima.

“Nema razloga da držimo imena s toponomima iz države koja više ne postoji. Nema potrebe da Beograd ima Hrvatsku ulicu jer nigdje u državi Hrvatskoj ne postoji “srpska ulica”. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Slovenije…”, rekao je Vesić.

Na pitanje da li je riječ o političkoj odluci, on je rekao: “Kako možete da kažete da je to politička priča kada štitimo naš nacionalni identitet.”

Ne može nama biti važniji Mateja Gubac od Ružice Sokić rekao je Vesić i zapitao da li je on zadužio i pružio Srbiji više od Ružice Sokić.

“U Beogradu će ulice nositi imena ljudi koji su važni za Srbiju i po onima koji su zadužili čovječanstvo”, zaključio je Vesić.

Izvor: b92
One thought on “Vučić tražio da se ne mijenja naziv Sarajevske ulice u Beogradu?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.