Vulin: Pucanje u provalnika je nužna odbrana a ne pokušaj ubistva

2750

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će predložiti ministarki pravde Maji Popović da povede raspravu o mogućoj promeni krivičnog zakona i definicije nužne odbrane, jer kako je ocenio u slučaju odbrane sopstvenog doma nije pravedno da se ide u zatvor.

Vulin je u pisanoj izjavi, povodom slučaja u Lebanu kada je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka, što je tužilac kvalifikovao kao pokušaj ubistva, ocenio da zakoni moraju da se prilagodjavaju životu i da poštuju princip pravičnosti.

Vulin je ocenio da čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru, i dodao da mora da pita zakonodavca šta bi svako u svom domu trebalo da uradi kada mu provalnik ugrozi život i čast.

“Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona i uradio jedino što može da uradi čovek pravosudja sve dok je ovakav krivični zakon na snazi”, rekao je Vulin.

sandzakdanas.rs/Beta
Foto: MUP