Za Seada iz Prijepolja ploča je predmet koji ima dušu

248

Prijepoljac Sead Kajević Setko je jedan od malobrojnih diskofila, ljubitelja i poznavalaca gramofonskih ploča. U kolekciji ima više od 800 izdanja, mahom retkih naslova roka, džeza i bluza.

Sajdžija i juvelir po profesiji, Sead Kajević Setko ljubav prema muzici i pločama stekao je kao osnovac, osamdesetih godina prošlog veka. Slučajno ili ne, tek profesionalna preciznost, istančala je njegov ukus prema muzici i zvuku koji ima posebnu čar.

Pripremila za RTS: NADEŽDA GAVRILOVIĆ
„Slušam ja i CD. Imam ih dosta, ali ploča mi nekako ima toplinu neku. I drugačija je nego CD u svakom smislu. Ploča je predmet koji stvarno ima dušu“, smatra Sead.

Prve ploče je nabavljao uz muzičke časopise, a onda je, malo po malo, ljubav prema njima postala strast zbog koje je, putujući na koncerte, sajmove, berze – stizao svuda.

„Imala je u Beogradu berza ploča. Tu su donosili svi kolekcionari koji imaju ploče da prodaju. Tako da sam tu najveći deo ploča nabavio i vrlo često sam išao tamo da kupujem ploče“, objašnjava posvećeni diskofil.

I mada su gotovo većina rariteti, u Seadovoj kolekciji teško je odabrati najvredniju.

„Uopšte ne odvajam. Samo kvalitetna muzika. Kao što ne bih mogao da odvojim koga volim više od dece, to je ista stvar sa pločama“, kaže Setko.

Kako nekada tako i danas, uz podršku porodice koja jednako uživa u svemu, u stalnoj je potrazi za kolegama, diskofilima i raritetnim pločama, koje će upotpuniti njegovu kolekciju.

RTS, AUTOR: NADEŽDA GAVRILOVIĆ