ZABRANA BURKE I NIKABA?: Švicarci u nedjelju odlučuju o zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima

319

Građani Švajcarske glasaće u nedelju, 7. marta, o zabrani nošenja odevnih predmeta koji prekrivaju celo lice, u okviru referenduma o nizu drugih pitanja koji su deo direktnog švajcarskog demokratskog sistema.

U predlogu o kojem će građani glasati ne navodi se konkretna zabrana muslimanskog nikaba, već se ističe da „niko ne bi trebalo da prekriva lice na javnim mestima, u područjima dostupnim javnosti, niti na mestima gde su svima dostupne uobičajene usluge“.

Slična ograničenja uvedena su ranije u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Holandiju, Nemačku, Francusku, Austriju, Belgiju, Švajcarsku i Dansku.

Međutim, mnogi smatraju da je predlog, kojem se protivi Vlada Švajcarske, direktno usmeren protiv nošenja nikaba, burki i drugih delova odeće koji prekrivaju lice, a nosi ih određeni broj muslimanki, javljaju agencije.

Inicijativa predviđa i pojedine izuzetke, kao što su nošenje tradicionalnih odevnih predmeta u verskim objektima i prekrivanje lica iz zdravstvenih razloga.

Glavni argument pokretača incijative je zabrinutost za bezbednost i, u manjoj meri, islamofobno osećanje.

Zvanična statistika pokazuje da muslimani čine tek pet odsto od ukupno 8,6 miliona stanovnika Švajcarske.

Inicijativa pokrenutu iz desnog političkog tabora dobila je potporu i sa strane lijevog centra, zbog čega se očekuje kako će većina Švicaraca podržati zabranu nošenja burke i nikaba te da će taj prijedlog postati zakon, piše Swissinfo.ch

To pokazuje i ankete provedene prije referenduma, pa se očekuje kako će se i Švicarska, koja je prije nešto više od 10 godina izglasala zabranu izgradnje minareta u svojoj zemlji, sada pridružiti susjednoj Francuskoj, koja je 2011. potpuno zabranila nošenje burke. .

Opća zabrane prikrivanja lica u Švicarskoj odnosit će se i na sudionike političkih prosvjeda te na huligane na sportskim terenima i izvan njih.

Parlamentarni prijedlog zakona također predviđa mjere za promicanje jednakosti i integracije muslimanskih žena u Švicarskoj. Promjena zakona stupa na snagu ako glasači i kantoni odbiju inicijativu, piše Swissinfo.ch

Dok protivnici prijedloga tvrde kako bi se tim zakonom „podrivaju vjerske slobode muslimana“, pristalice prijedloga tvrde da će „zabrana pokrivanja lica pomoći u sprječavanju terorističkih napada i drugih oblika nasilja u zemlji“.

 

 

-Nacionalna zabrana pokrivanja lica nepotrebna je i štetna za turizam te krši načelo federalizma. U Švicarskoj ovo regulira podjelu vlasti i nadležnosti između nacionalne države i kantonalnih vlasti, smatraju protivnici inicijative.

Feministkinje i liberalni muslimani također su se založili za javnu zabranu burki i nikaba. Među njima je i Elham Manea, međunarodno poznata književnica koja zagovara moderni islam.

Članovi inicijativnog odbora za zabranu naglašavaju kako će “zabrana burke i nikaba promicati ravnopravnost muslimanskih žena i muškaraca“ te „osloboditi muslimanske žene diskriminirajućih ograničenja patrijarhalnog društva“.

Članovi inicijativnog odbora također upozoravajući kako se islam širi Europom i prijeti kršćanskoj kulturi. Međutim, oni odbacuju navode da bi zabrana podrivala vjersku slobodu muslimana, već ističu kako će se tom zabranom „ojačati temeljna i liberalna dostignuća zapadnog svijeta“.

“U Švicarskoj je tradicija pokazivanja svog lica. To je znak naših temeljnih sloboda”, rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik Švicarske narodne stranke i predsjednik Odbora za referendum koji tvrdi kako nedjeljni referendum nije glasovanje protiv islama, ali da je “pokrivanje lica simbol ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Europi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj”.

Fenix-magazin/SIM/Swissinfo.ch