Zabrinutost i nemir muslimana u Švicarskoj uoči referenduma

294

Švicarci će u nedjelju glasati o zabrani pokrivanja lica, potez koji muslimanske zajednice doživljavaju kao stigmatizaciju i diskriminaciju u društvu.
Zabrana prekrivanja lica je apsurdna i za jedno moderno društvo kao što je švicarsko nezamislivo je da se usvoji ovakav zakon, ističe za Al Jazeeru Muris Begović, upravnik krovne islamske organizacije u kantonu Cirih, uoči nedjeljnog referenduma na kojem će Švicarci glasati o zabrani pokrivanja lica u javnosti.

Predloženim zakonom, koji se u ovoj zemlji naziva i zabranom burke, iako se nigdje izričito ne spominje da je on usmjeren prema muslimankama, nalaže se da niko neće pokrivati lice u javnosti te da nikom nije dozvoljeno da prisili nekoga da pokrije lice na osnovu roda. Pokrivanje iz zdravstvenih razloga i iz zabave, kao naprimjer tokom karnevala, izuzeto je iz ove zabrane.

“Naravno da referendum kod muslimanskih zajednica i pojedinaca stvara brigu i nemir. Dolazi do stigmatizacije i diskriminacije muslimana u društvu. Iako većina muslimana nema s prekrivanjem lica ništa, dolazi u poziciju da se mora pravdati za nešto s čim nemaju veze”, objašnjava Begović, doskorašnji imam u Islamsko bošnjačkom centru u Cirihu, koji dodaje da veliki broj Švicaraca referendum smatra nazadnim.

Prema zvaničnoj statistici, u Švicarskoj živi blizu 380.000 muslimana, oko 5 posto populacije, a mnogi vuku korijene s Balkana.

Naravno, ne postoje podaci o ženama koje nose pokrivala za lice, ali istraživanja pokazuju da ne postoje burke u Švicarskoj, dok između 21 i 37 žena nose nikab.

Ipak, iako bi se zakon odnosio samo na desetke žena, prema anketama švicarskih medija on bi mogao biti usvojen tijesnom većinom.

‘Borba protiv političkog islama’
Inicijativu da se zabrane pokrivanja lica pokrenuo je Egerkinger Komitee, grupa koja uključuje političare iz desničarske Stranke švicarskog naroda (SVP). Ova grupa zastupa stav da „slobodni ljudi pokazuju svoje lice“ i da „burka i nikab nisu normalna odjeća“ već da simboliziraju ugnjetavanje žena.

Grupa je 2017. prikupila potrebnih 100.000 potpisa za referendum.

“Oni sami naglašavaju da se na ovom referendumu ustvari radi o simbolici koja je jača od same inicijative o zabrani prekrivanja lica. Simbolika je borba protiv političkog islama. Jedan od članova pomenutog komiteta je na svom Twitter profilu već najavio sljedeći referendum u istom pravcu”, kaže Begović.

On je i član odbora Federacije islamskih krovnih organizacija na saveznom nivou Švicarske (FIDS) te član Savjetodavnog tijela Švicarskog vijeća religija. Ističe da je ovo vijeće u kojoj su predstavnici svih religija zajedno osudili prijedlog, kao i neke druge zajednice poput Jevrejske krovne organizacije ili Protestantske krovne crkve.

“Zajedničko je i to da su zajednice zabrinute za religijski mir, na kojem se već dugo radi. Islamska zajednica FIDS je zabrinuta kako će se suživot odvijati nakon usvojenog referenduma. Imamo primjer Francuske gdje je određenim pojedincima a i grupacijama ista zabrana dala za pravo da napadaju muslimanke na cesti. Oni su naravno sebi to uzeli za pravo. Zato je bojazan da će se isto ili slično desiti i u Švicarskoj.”

Švicarska vlada je preporučila glasačima da odbiju ovaj prijedlog te upozorila da bi zabrana u cijeloj državi „potkopala suverenitet kantona, oštetila turizam i ne bi bila od pomoći za određene grupe žena“.

IZVOR : AL JAZEERA