Zadnja (o)poruka imama iz Prijepolja oko podjela u Islamskoj zajednici: “Mnogo stvari nas ujedinjuje, a malo razjedinjuje”

1492

Vijest da je na bolji svijet preselio imam prijepoljske džamije u Hisardžiku Asmir Beširović iznenadila je mnoge Prijepoljce, ali i njegove kolege i saradnike.

Beširović je pored imamluka u Hisardžiku bio i profesor u prijepoljskoj ženskoj “Bakije hanume” medresi.

Ipak, ono što je objavio poslijednje na svom Facebook profilu prije smrti jedna je vrsta oporuke i ibreta Bošnjacima, a vezano za podjelu unutar islamske zajednice. Ta podjela je očigledno tištila Beširovića kao i mnoge iskrene vjernike.


Foto: Facebook
Zadnja objava efendije Beširovića glasi ovako:

“Mi imamo daleko više stvari koje nas ujedinjuju, a veoma malo koje nas razjedinjuju. Mi smo ujedinjeni na osnovama, na temeljima, a razilazimo se ponekad na malim, sporednim i baznačajnim stvarima.
ZABORAVLJAMO DA NAM JE GOSPODAR JEDAN, POSLANIK JEDAN, KNJIGA JEDNA, KIBLA JEDNA, DA NAM JE SVIMA CILJ DOĆI DO DŽENNETA,A SPASITI SE DŽEHENNEMA, ZATO POMOZIMO JEDNI DRUGIMA DA DOĐEMO DO TOG CILJA”, napisao je prije odlaska svome Gospodaru Beširović.

Inače, u džamiji u Hisardžiku se čuva jedan od najstarijih Kur'ana na Balkanu. Ovaj Kur'an je pisan rukom i star je preko 400 godina.

Izvor: Sandzacke.rs