Zapadni zvaničnici odgovorili Zelenskom: Sada nije vrijeme da uđete u NATO

232

Ukrajina je jučer i službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Njega je lično potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky.

Ovaj potez dolazi isti dan nakon što je Rusija i zvanično pripojila četiri ukrajinske regije svojoj teritoriji.

Oglasili su se i brojni svjetski zvaničnici koji su komentirali ovu odluku. Među prvima to je uradila ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

“Razumijem želju Ukrajine za ranim članstvom. Međutim, mi ćemo i dalje podržavati Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu, ali smo isto tako od prvog dana jasno naglasili kako imamo odgovornosti osigurati da se rat ne proširi na druge zemlje te da NATO ne postane ratni partner. To važi i danas”, izjavila je njemačka ministrica.

Osim nje, oglasili su se i iz Bijele kuće, tačnije savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan koji je govorio o ozbiljnosti i mogućim posljedicama eventualnog ulaska Ukrajine u NATO alijansu.

“Sjedinjene Američke Države su jasno istakle kako podržavamo politiku otvorenih vrata za NATO. Svaka odluka o članstvu u NATO-u je između 30 saveznika i zemalja koje žele da se pridruže. Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu. Pristupanje NATO-u treba ostaviti za neko drugo vrijeme”, zaključio je Sullivan.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.