Search

Zašto Crkva blokira radove puta turske firme Tašjapi na Pazarištu i čiji je “Ras” ?

Ove godine otpočeli su radovi na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin, koje izvodi turska firma Tašjapi. Nakon tri decenije krenulo se u rekonstrukciju ovog puta dugog 24 km. Nedostatak putne infrastrukture uzrok je manjka stranih investicija, koje su uslov opstanka Bošnjaka na ovim prostorima.

Na već postojećoj zastarjeloj trasi, Crkvi smeta postavljanje novog asfalta, kako javljaju Tutinske novine, a kao razlog Crkva navodi “očuvanje kulturno-historijskih spomenika”. Sjetimo se i izgradnje puta Pazarište-Glogovik, gdje je također Crkva blokirala jednu dionicu, sa obrazloženjem da žele da se očuva “autentičnost”. Ovim putem apelujemo na sve sandzačke političare, da zauzmu zajednički stav oko ovog pitanja i da istraju u borbi da se započeti put završi, koji je za naš narod ovog kraja od životnog značaja.

Postavlja se pitanje zašto se manipuliše zaštitom kulturno-historiskog blaga i da li SPC polaže potpuno pravo na ostatke starih zidina? To jest, da li treba i Bošnjaci da se uključe u zaštitu ovih sakralnih spomenika? Sa dolaskom Osmanlija naš narod je prihvatio vjeru islam, pa smo se prelako odrekli kulturnog naslijeđa naših pradjedova.

Dolaskom na Balkan u sedmom vijeku, Slaveni su se naselili na ilirske građevine sa kojih su Iliri otjerani. Ako pogledamo historijske podatke prije dolaska Slavena, vidjećemo da je takozvani “Ras” nosio ime Arsa, i bio je glavni grad Ilirije, u kome su stolovale ilirske kraljevske porodice kroz milenijume. Same građevine svjedoče čija je kultura u njih uklesana, također i dnk-a oznake stanovništva na ovom području svjedoči u prilog činjenici da polažemo pravo na ilirsko naslijeđe, jer 99% stanovništva nosi ilirske gene!
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.