Zašto je Amerika uvela sankcije firmi Novi Pazar Put? SAD uvode sankcije Vučićevim ljudima!

1251

Iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (US Department of the Treasury) saopćili su koje pojedince i kompanije iz Srbije, sa Kosova, Hrvatske i Bugarske će sankcionisati zbog nezakonitih aktivnosti.

Riječ je o sankcijama zbog organizovanog kriminala i korupcije za koje su napomenuli da se njima urušava vladavina prava. Među sankcionisanima su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić za koje beogradski mediji navode da su biznismeni bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vućića.

Spomenuto američko ministarstvo je Veselinovića istaklo kao “notorno koruptivnu ličnost” koja se bave švercom, trgovinom narkotika i ilegalnom trgovinom oružja na području Kosova i Srbije. Predstavljen je kao čelnikom organizovane kriminalne grupe koja se bavi navedenim nezakonitostima.

Navdeno je da su se Zvonko i njegov bratk Žarko Veselinović dogovarali s političarima kako bi im pomogli da pobjede na izborima, a to je značilo i finansiranje aktivnosti kandidata na izborima. Tvrdi se da su zauzvrat imali poslovne benefite, a da ih pri tom ne kontroliše vlast u Srbiji.

Firma Zvonka Veselinovića, koju dijeli sa Milanom Radoičićem, “Novi Pazar put“ koja se našla takođe pod sankcija SAD, od početka 2020. godine u prosjeku je dobijala bar jedan posao mjesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač, pokazalo je istraživanje portala Nova.rs.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci američka administracija najavljuje sankcionisanje pojedinaca i organizacija na Zapadnom Balkanu, prenosi Klix.ba.

Veze sa vrhom države

O bliskosti Andreja Vučića, brata predsjednika Srbije, i Zvonka Veselinovića, kriminalca s Kosova, godinama se spekulisalo, a ti navodi prvi put su potvrđeni njihovim zajedničkim fotografijama koje su objavili novinari KRIK-a. Njih dvojica fotografisani su u restoranu „Salaš 137“ na Kopaoniku 2015. godine dok ćaskaju, smeju se i piju.

Nakon ovoga, BIRN je objavio „selfi“ koji je Veselinović uslikao sa Andrejem Vučićem tokom predizborne kampanje SNS-a 2014. u prostorijama reklamne agencije „Inviktus medija“.

Veselinovića su policija i bezbjednosna služba BIA označile kao vođu grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Komentarišući objavljene fotografije Aleksandar Vučić kazao je da ne zna šta je to njegov brat loše učinio jer se u više navrata sreo sa Veselinovićem, ali nije otkrio zbog čega su se oni sastajali.

„Moj brat se možda susreo sa njim dva ili tri puta. Nije ga vidio od 2015. I šta je sada problem?“, rekao je Vučić i dodao da i on ima fotografije sa Veselinovićem, pisao je KRIK.

Pored bliskih privatnih odnosa sa bratom predsednika države, firma Zvonka Veselinovića, koju deli sa Milanom Radoičićem, „Novi Pazar put“ koja se našla takođe pod sankcija SAD, od početka 2020. godine u prosjeku je dobijala bar jedan posao mjesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač, pokazalo je istraživanje portala Nova.rs.

Na listi sankcionisanih su i:

Željko Bojić;
Andrija Bojić;
Milan Mihajlović;
Miljan Radisavljević;
Milojko Radisavljević;
Siniša Nedeljković;
Radovan Radić;
Radule Stević;
Na listi sankcionisanih kompanija su;
Inkop Ćuprija sa sjedištem u Srbiji;
Civija Komerc sa sjedištem u Srbiji;
S.Z.T.R. Prizma sa sjedištem na Kosovu;
Ferari preduzeće sa sjedištem na Kosovu;
Betonjerka sa sjedištem u Srbiji;
Dolly Bell sa sjedištem u Srbiji;
Novi Pazar Put sa sjedištem u Srbiji;
Kristal sa sjedištem na Kosovu;
Nautikacentar sa sjedištem u Hrvatskoj;
Rad Zvecan sa sjedištem u Srbiji;
Radule sa sjedištem na Kosovu;
Markom Metal Commecre sa sjedištem u Srbiji;
Metal Robna kuća u Srbiji;
P.T.P. Metal sa sjedištem na Kosovu;
Robna kuća Metal na Kosovu;
Farma izvor sa Kosova;
Inter Blue sa sjedištem na Kosovu;
Babudovac B.I. sa Kosova;
Garac Inžinjering iz Bugarske;
Radovan Radić B.I. Group sa sjedištem na Kosovu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.