Završen “svesrpski sabor”, usvojena deklaracija i “određeni” zahtjevi RS-a

Završen “svesrpski sabor”, usvojena deklaracija i “određeni” zahtjevi RS-a

825

Danas su vlade Republike srpske i Srbije održale zajedničku sjednicu na kojoj su usvojile “Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”.

Ova Deklaracija, koja će biti predstavljena parlamentima Srbije i Republike srpske u narednih 90 dana, ima za cilj “rehabilitaciju srpskog nacionalnog interesa i pružanje jasnih odgovora na ključna pitanja koja se tiču srpskog naroda”.

Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik izjavio je da je Deklaracija suštinski nacionalni dokument koji pruža odgovore ne samo na trenutne izazove, već i na one koji nas čekaju u budućnosti.

“Deklaracija koju danas usvajamo bit će potvrđena i u Narodnoj skupštini Republike srpske i postat će naše vlasništvo. Odnosi se na odgovore na najaktuelnija pitanja. I ovaj sabor se ponovo rehabilitira nakon nekoliko stoljeća i povezuje nas s onim što je radio Car Dušan…”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da Deklaracija obuhvata sve važne odnose između Srbije i Republike srpske. Prema njegovim riječima, planirano je da se 15. veljače obilježava kao Dan Republike srpske, uz prigodno obilježavanje 9. siječnja kao dana nastanka Republike srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su riječi u Deklaraciji pažljivo birane te da su uvaženi određeni zahtjevi Republike Srpske.

“Prihvatili smo jer ne možemo mi uvijek biti ti koji kažu ljudima u Republici srpskoj da bolje razumijemo njihove probleme nego oni sami”, rekao je Vučić.

Vučić je također istakao da je ekonomski napredak svakog čovjeka iz Republike srpske i Srbije od vitalnog interesa.

“Ekonomski napredak svakog našeg čovjeka, bilo iz Srbije ili srpske, od vitalnog je interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu. Ekonomija je nacionalni interes, to je jedna od oblasti u kojoj moramo više raditi zajedno, računajući i druge u regiji i sve naše europske partnere. Bez ekonomije nema očuvanja ni pisma ni jezika, ulaganja u udžbenike i ustanove kulture”, rekao je Vučić.

Cjelodnevna manifestacija prvog “svesrpskog sabora”, pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i srpska”, započela je molitvenim služenjem u katedralnoj crkvi Hram svetog Save, a završena je vatrometom iz Parka Republike srpske, na lijevoj obali rijeke Save.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji sabor za dobrobit, prije svega, srpskog naroda, ali i svih koji žive s njima.

“Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima”, poručio je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regiji i cijelom svijetu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *