erdoga i putin

Završeni razgovori u Sočiju: Šta je Putin obećao Erdoganu?

390

Putin i Erdogan: Rusko-turski razgovori u Sočiju završeni nakon sat i pol

Soči – Nakon sat i pol intenzivnih razgovora u Sočiju, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastavili su svoj sastanak uz radni ručak. Nakon toga se očekuje da će lideri održati zajedničku konferenciju za medije, izvještavaju RIA Novosti.

Jedan od ključnih elemenata diskusije, prema izvorima CNN-a, bilo je oživljavanje Crnomorske inicijative za žito. “Imamo mnogo toga o čemu trebamo razgovarati, uključujući osiguranje sigurnosti u regionu”, izjavio je Putin, dodavši da će diskusija o ukrajinskoj krizi također biti na dnevnom redu. Putin je istakao otvorenost za pregovore o dogovoru vezanom za žito.

S druge strane, Erdogan je naglasio važnost diskusije o koridoru za žito, navodeći da “svi prate pitanje koridora za žitarice”. Dodao je da će poruka s konferencije za novinare biti veoma važna, posebno za nerazvijene afričke zemlje.

Ranije u julu, Rusija je odlučila da ne produži ugovor o Crnomorskom žitu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske. Ovaj sporazum je garantovao siguran prolaz ukrajinskog žita iz njihovih Crnomorskih luka. Nakon povlačenja iz sporazuma, Rusija je započela blokadu ukrajinskih luka, uz intenzivne bombardemente, što je izazvalo zabrinutost za globalnu sigurnost prehrambenih proizvoda.

Međutim, unatoč ovim napetostima, trgovinska razmjena između Rusije i Turske nastavlja rasti. Putin je istakao da je trgovinski promet prošle godine porastao za 86%, dok se “u prvoj polovini ove godine nastavlja pozitivna tendencija”.

Današnji sastanak lidera će se također baviti pitanjima vezanim za ukrajinsku krizu, što Putin smatra ključnom tačkom diskusije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.