Zbog objavljivanja lažnih vijesti o eksploziji Đukanovićeve vile Tužilaštvo saslušalo novinare

646

Gojko Raičević i Dražen Živković, novinari osumnjičeni za širenje panike i nereda, nakon saslušanja u podgoričkom tužilaštvu pušteni su da se brane sa slobode.

Privedeni su u nedjelju navečer, a sumnjiči ih se da su namjernim objavljivanjem lažnih vijesti o eksploziji u vili, koju kao rezidenciju koristi predsjednik Crne Gore, počinili krivično djelo širenja panike i nereda.

Vijest su objavili na portalima Borba i IN4S, čiji su glavni urednici.

MUP Crne Gore tvrdi da eksplozije nije bilo, već da je riječ o kvaru na strujnoj razvodnoj kutiji.

Raičević sumnja na zavjeru

Urednik portala IN4S Gojko Raičević je nakon saslušanja u Osnovnom državnom Tužilaštvu rekao da je jasno da je njegovo hapšenje “zavjera između policije, tužilaštva i sudstva” koja je, kako tvrdi, “koordinisana od strane američke ambasade”, pišu Vijesti.

Živković je kao glavni i odgovorni urednik portala Borba, kako se sumnja, počinio krivično djelo na način što je izazvao paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi sa događajem u Vili Gorica u Podgorici, a bez prethodne provjere informacije, navodeno je u policijskom saopštenju.

Sumnja se i da je Raičević, kao glavni i odgovorni urednik portala IN4S, izvršio isto krivično djelo na isti način, objavljivanjem iste lažne vijesti na svom portalu, navode iz policije.

Tužiteljica Biljana Medenica odredila je pritvor Raičeviću i Živkoviću, a nakon saslušanja pušteni su na slobodu.

Demantij policije

Živković i Raičević su objavili informaciju da je u državnoj Vili Gorica odjeknula eksplozija. Uprava policije je zvanično demantovala tu informaciju navodeći da je riječ je o manjem elektronskom kvaru koji je ubrzo saniran.

Društvo profesionalnih novinara osudilo je hapšenje dvojice novinara i izrazilo bojazan zbog stvaranja klime u kojoj novinari i mediji rade, odnosno uskraćivanje slobode izražavanja, saopštila je generalna sekretarica Društva, Mila Radulović.

“Društvo ne podržava način izvještavanja medija čiji su urednici uhapšeni, ali najoštrije protestujemo zbog političkog obračuna vlasti sa tim medijima i njihovim urednicima”, navodi se u regovanju, prenosi RTCG.

Kako je kazala, hapšenjem novinara stvara se atmosfera straha, cezure i autocenzure u kojoj svaka naša informacija može biti ocijenjena namjerom izazivanja panike, a da policija i tužilaštvo nemaju dokaze za to.

“Nemamo dilemu da iza ovoga, kao ni hapšenja Anđele Đikanović stoji Vlada. Ista ona koja je obavezna da ispuni privremena mjerila iz dva ključna poglavlja – koja tretiraju slobodu medija. Umjesto toga Vlada sije strah među svim novinarima, pa i onima koji se trude da ukazuju na društvene anomalije i pišu u javnom interesu”, navodi Radulović i pita ko je sljedeći.

Drugi slučaj u nekoliko dana

Ovo je drugi slučaj u nekoliko dana da novinare privode zbog izazivanje panike i nereda.

Prethodno je bila privedena urednica Fos medija Anđela Đikanović jer je objavila lažnu vijest da će “specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan”, što je Vlada Crne Gore demantovala.

Ona je puštena da se brani sa slobode poslije jednodnevnog pritvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije