Zbog pandemije korone hadž će 29. jula obaviti samo 1.000 vjernika

780

RIJAD – Ovogodišnji hadž, u kojem će, odlukom saudijskih vlasti, zbog pandemije korona virusa moći da prisustvuje samo oko 1.000 vjernika, počeće 29. jula, saopšteno je u Rijadu. Hadž svake godine u Meku privuče oko 2,5 miliona vjernika.

“Centralni događaj, hodočašće na planini Arafat, pada u četvrtak”, objavila je Saudijska novinska agencija (SPA), citirajući odluku Vrhovnog suda, uz dodatak da je srijeda prvi dan godišnje ceremonije, prenjela je Aldžazira Balkans.

Termin obavljanja hadža utvrđuje se prema poziciji Mjeseca, u skladu s islamskim lunarnim kalendarom. Prošlog mjeseca je Saudijska Arabija objavila da će pristup hadžu biti ograničen, zbog pandemije korona virusa, kojim je sada u toj zemlji zaraženo više od 250.000 osoba.

Hadž i sve u vezi sa tim privlači milione muslimana iz cijelog svjeta, koji saudijskoj ekonomiji donose oko 12 milijardi dolara godišnje.

Iako zvaničnici tvrde da će u hodočašće biti ograničeno na 1.000 ljudi, koji se već nalaze u Saudijskoj Arabiji, stranci i državljani ove zemlje, neki mediji tvrde da će moći da učestvuje i do 10.000 vjernika.

Hadž neće biti dostupan za hodočasnike koji dolaze iz inostranstva, prvi put u modernoj historiji Saudijske Arabije.

Oni koji budu želeli da dođu u Mek moraće prvo da obave testiranje na korona virus, a nakon obavljanja hadža će morati u kućni karantina, preporuka je struke.

Sandzak Danas/Tanjug
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *