Zbog specijalnog statusa Ružić šalje inspekciju BNV-u, Dzudžo se odriče zahtijeva Samoopredeljenja

534

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, povodom zahtjeva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) vodećim funkcionerima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka, izjavio je da je to zloupotreba jedne institucije i da će poslati inspekciju iz nadležnosti tog ministarstva.

“Umjesto da se late posla koji je u okviru ingerencija nacionalnog savjeta, u ime koga i izlaze pred svoje sunarodnike, oni i dalje koriste to mjesto za privlačenje političke pažnje, očigledno i dalje sa ozbiljnim žalom za nekadašnjim foteljama u Vladi Srbije”, rekao je Ružić za Politiku.

Predsjednik BNV Esad Džudžo, tvrdi za Politiku da o zahtjevu ne zna ništa zvanično i da je pismo rezultat zalaganja jedne grupe vijećnika u Izvršnom odboru, s liste “Samopredeljenje” Selejmana Ugljanina, ali smatra da je ovo tijelo nadležno da razmatra i “krupna” pitanja poput statusa Bošnjaka i Sandžaka.

Foto: BNV

“Ovo ne da samo izlazi iz okvira rada Nacionalnog savjeta bošnjačke nacionanale manjine, nego je zloupotreba jedne institucije čiji se rad finansira od novca svih građana Srbije”, ističe Ružić.

“Ministarstvo će svakako reagovati slanjem inspekcije iz naše nadležnosti, a vjerujem da će i drugi organi, uključujući i tužilaštvo, demonstrirati pojačanu pažnju u vezi sa ovim slučajem”, rekao je ministar Ružić.

Izvor: Tanjug