(VIDEO) Žene u Novom Pazaru NISU ZADOVOLJNE svojim STATUSOM

2088

U Novom Pazaru, žene su istakle važnost i podršku porodice, koja je ključna u njihovom osamostaljenju. Podrška porodice neophodna je u obrazovanju žena, njihovim pravima i općenito, ulozi žene u zajednici. Prema njihovim riječima, na ovom polju došlo je do značajnog napretka.

Međutim, u Novom Pazaru još uvijek postoje brojni predrasude i stereotipi o ženama, kao i prisutan lažni moral. Žene smatraju da su u borbi protiv ovih izazova barem tri koraka ispred drugih.

Prema njihovom mišljenju, muškarci u Novom Pazaru i dalje dominiraju najvažnijim segmentima društvenog i političkog života. Ističu da su žene rijetko na pozicijama moći, poput vođenja značajnih preduzeća ili ustanova. Ovo ukazuje na neravnotežu u zastupljenosti žena u ključnim sektorima koji oblikuju budućnost grada.

Žene u Novom Pazaru suočavaju se s nedostatkom jednakih šansi za napredak u karijeri u odnosu na muškarce. Zbog toga su manje prisutne na javnoj sceni. Nekoliko žena je naglasilo da su, djelomično, same krive jer su pristale na ograničene mogućnosti koje su im ponuđene. Često su im dodjeljivane samo formalne funkcije, radi zadovoljavanja rodne kvote, ali bez stvarne moći odlučivanja. U ovakvim okolnostima, žene se ne nalaze na pozicijama direktorica javnih i komunalnih preduzeća, što dodatno otežava njihovu borbu za ravnopravnost. Pogledajte video ispod teksta.

@mahala.podkast♬ original sound – MAHALA podkast
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *