Žene u Novom Pazaru teže pronalaze posao od muškaraca /VIDEO/

Žene u Novom Pazaru teže pronalaze posao od muškaraca /VIDEO/

681

Novi Pazar: Skoro polovica radno sposobnog stanovništva ovdje ne radi, a među njima su žene u značajnoj većini. Ironija je u tome što su žene često bolje obrazovane od muškaraca, ali se teže zapošljavaju. Međutim, ovaj trend se mijenja zahvaljujući rastućem ženskom poduzetništvu.

Katarina Radović, reporterka jutarnjeg programa „Probudi se“, istražuje kako se ovaj trend odvija. U posljednjih nekoliko godina, žene u Novom Pazaru su se „probudile“, preuzele inicijativu i počele osnivati svoje biznise. Ovaj fenomen ne samo da mijenja dinamiku zapošljavanja u gradu, već i doprinosi ekonomskom razvoju i diverzifikaciji.

Aida Bojadžić, iz Nacionalne službe za zapošljavanje, pruža uvid u statistiku. Na birou rada, broj žena je visok, a starosna struktura pokazuje da se žene svih generacija suočavaju s ovim izazovom. Međutim, sa sve većim brojem žena koje pokreću vlastite poslove, slika se mijenja.

Koja su deficitarna zanimanja u Novom Pazaru? Kako žene mogu iskoristiti ove prilike za zapošljavanje? Kroz intervjue i analize, Katarina Radović otkriva kako žene ne samo čekaju na posao, već ga aktivno stvaraju i osmišljavaju.

Ovaj trend ženskog poduzetništva u Novom Pazaru je više od ekonomskog preokreta; to je pokret koji osnažuje žene, daje im glas i uticaj u društvu koje je tradicionalno bilo muško orijentisano. Priče o uspjehu, izazovima i ambicijama ovih poduzetnica inspirišu i služe kao svjetionik nade za buduće generacije.

Izvor Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *