“Životi su ugroženi bez angio-sale”- dr Muamer Bačevac

959

Godišnje više od 600 ljudi u ovom regionu dobije infarkt i većini je potrebna koronarografija na koju se u Beogradu čeka mjesecima, jer Novi Pazar nema angio-salu.

Pacijenti iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Raške, Leposavića, Mitrovice i ostalih mjesta ovog regiona više neće morati nakon infarkta i u drugim hitnim slučajevima da budu prevoženi u Institut za kardiovaskularne bolesti u Beogradu i tako izgube dragoceno vrijeme za liječenje, jer će Novi Pazar dobiti modernu angio-salu, zahvaljujući zalaganju ministra, Rasima Ljajića, koji je svojim autoritetom obezbjedio da Vlada izdvoji potrebna sredstva. Sadašnji direktor bolnice je, takođe, nesebičnim zalaganjem potpomogao ovaj projekat, i dao doprinos, još kao državni sekretar.

Kod infarkta je najvažnija brzina, a mi tu ne možemo mnogo da uradimo, jer se Novi Pazar nalazi na geografski nezgodnom položaju, uključujući cijeli ovaj region, koji je udaljen od svih većih kliničkih centara. Pacijenti sa naših prostora imaju dosta problema u kliničko-bolničkim centrima jer se čeka i po dva do tri mjeseca. Najurgentnijim slučajevima uspjevamo da ličnim i kolegijalnim kontaktima skratimo čekanje. Za pacijente bi bilo najbolje kada bismo krvni sud mogli da otpušimo ovdje, ali za to nemamo uslova – izjavio je dr Muamer Bačevac za portal Sandžak Danas.

Dr Bačevac se više puta zalagao kao narodni poslanik u Skupštini Srbije da Novi Pazar dobije angio-salu, pa je i subspecijalizaciju iz oblasti kardiohirurgije završio.

Pacijenti su do sada liječeni na stari način, konzervativnom terapijom, razbijanjem tromba, koja je često imala popratnih nuspojava i slabo je efektnivna kao metod liječenja. Kod pacijenata sa srčanim udarima i mogućnošću da im se za sat ili dva ugradi stent i spasi život biće manji procenat smrtnosti, kraća hospitalizaciju i brži oporavak. Udaljenost Kragujevca, grada koji je u ovom regionu jedini imao angio-salu, bila je i te kakva prepreka za bilo kakvu preko potrebnu reakciju nakon srčanog udara.

Otvaranjem angio-sale Novi Pazar bi mnogo dobio. Bitna je finansijska ušteda za zdravstvo, ali je još važnija korist za pacijente. Ne bi morali da čekaju, jer u tom dugom čekanju gubi se dragocjeno vrijeme. Ova sala bi koristila ne samo ljudima koji imaju kardiovaskularne probleme već i bolesnicima sa slabom cirkulacijom u nogama ili onima koji su pretrpjeli šlog.- rekao je dr Muamer Bačevac.

autor S.Z.