Zloupotrijebili ste moju posjetu, a niste pokazali interes da razgovarate!

796

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oglasio se saopćenjem za javnost a u vezi sa kritikama koje su upućene na njegov račun nakon što je proteklog vikenda posjetio Sandžak. 

U vezi sa pokušajem zloupotrebe moje posjete Sandžaku 11. i 12. maja ove godine, a kako bi se spriječile sve dalje nedoumice, obavještavam javnost o sljedećem, navodi Džaferović u saopćenju koje u nastavku prenosimo u cijelosti: 

“Posjeta je obavljena na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao zvanične institucije bošnjačke zajednice. Povod je bio obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Obratio sam se na Svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojoj su prisustvovali vijećnici iz svih političkih stranaka izabrani na izborima za to tijelo.

Tokom posjete sam imao susrete sa gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice. Također, odvojeno sam se sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a. Predstavnici ostalih političkih partija, čiji prvaci sada pokušavaju zloupotrijebiti ovu posjetu, nisu pokazali interes da razgovaraju sa članom Predsjedništva BiH.

Moji odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili su isključivo u svrhu obavljanja vjerske dužnosti, te se ne bi se smjeli nikako drugačije tumačiti, pogotovo ne od vjerskih službenika.

Moj stav je oduvijek bio da vjerske institucije Bošnjaka muslimana u Sandžaku i cijeloj Srbiji trebaju biti organizacioni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovaj stav, kao i poziv na političko jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, izrekao sam tokom svih susreta i razgovora sa svim akterima političkog i vjerskog života.

Ne želim ulaziti u to da li iza pokušaja zloupotrebe moje posjete stoje određene politike u Srbiji i Sandžaku ili možda lični interesi, ali te zloupotrebe svakako neće doprinijeti prijeko potrebnom jedinstvu Bošnjaka”, zaključuje Džaferović u saopćenju