„Znamo zašto je Putin pokrenuo rat“: Obaveštajci objavili poverljive podatke

„Znamo zašto je Putin pokrenuo rat“: Obaveštajci objavili poverljive podatke

2073

Vladimir Putin (69) pati od mentalnog poremećaja uzrokovanog demencijom, Parkinsonovom bolešću ili napadima bijesa koji su rezultat liječenja raka steroidima, tvrde zapadni obavjštajni krugovi, a na koje se poziva britanski Dejli Mejl.

Navodeći izvore bliske Kremlju, viši službenici obavještajne zajednice Five Eyes – koju čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD – vjeruju da postoji psihološko objašnjenje za Putinovu invaziju Ukrajine što je potez koji je naišao na osudu svjetske javnosti.

Obavještajna zajednica tvrdi da je u posjedu sve većeg broja izvještaja o Putinovom „sve nestabilnijem ponašanju u kombinaciji s podbulim izgledom i apsurdnim distanciranjem“ na kojem insistira prilikom primanja posjetilaca u Kremlju.

Osoba iz obavještajnih krugova tvrdi – Iz različitih smo izvora dobili podatke koji daju potpuniju sliku o stanju Putinove psihe. U poslednjih pet godina primjetne su značajne promjene u načinu na koji donosi odluke. Oni oko njega takođe mogu vidjeti i značajne promjene u uvjerljivosti i jasnoći onoga što govori i u tome kako vidi svijet oko sebe.

Izvor kaže da njegovu nesposobnost da razmišlja jasno, pojačava nedostatak ‘negativnog fidbeka’, jer ruski vođa jednostavno ‘ne dobija sve podatke o neuspješnim elementima’ invazije u Ukrajini.

Izvještaji govore da je Putin u kućni pritvor stavio šefa odeljenja za spoljne poslove ruske obaveštajne agencije FSB Sergeja Besedu i njegovog zamenika Anatolija Boljuka, te ih krivi za obaveštajne propuste čiji je rezultat serija podbačaja u Ukrajini.

Obavještajni podaci koje su preneli britanski političari višeg nivoa, sugerišu da je Putin u poslednje vrijeme doživio prilično psihološko propadanje uzrokovano fiziološkim faktorima.

Prema njihovim teorijama, Putin pati ili od neke bolesti mozga, poput Parkinsonove bolesti ili nekog oblika demencije, ili da ima rak te da su tretmani koje prima promjenili ravnotežu njegovog uma.

Prema poslednjoj teoriji koju u obzir uzimaju “verodostojni izvori” iz britanske obavještajne službe, Putinovo mentalno propadanje je posledica dugotrajnog uzimanja steroida što je rezultiralo ‘steroidnim ispadima besa’.

Izvori Putinovu odluku da se fizički distancira od posjetilaca, navode kao znak straha od ‘komorbiditeta’ – odnosno, dobijanja drugih bolesti koje bi mogle povećati rizik od smrti – ili upotrebe lijekova koji suzbijaju imunološki sistem zbog čega je skloniji infekcijama.

Kad se Putin prošlog mjeseca susreo s Emanuelom Makronom, a ranije i s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, evropski zvaničnici su bili prisiljeni da sjede s druge strane ogromnog, nekoliko metara dugog stola.

Ruski predsjednik je vidljivo prilično natečenog lica i vrata, što takođe može biti nuspojava uzimanja steroida, baš kao što su to i promjene u raspoloženju i ponašanju.

Jedan francuski državnik je nakon Makronove posjete kazao kako Putin ‘više nije isti’ u odnosu na vrijeme do prije dvije godine kad se zadnji put sastao s francuskim predsjednikom te da je u međuvremenu – ‘poludio’.

Jedan izvor iz britanskih obavještajnih službi insistira da su informacije o Putinovom zdravlju vrlo pouzdane: “Naša obavještajna prisutnost u Rusiji je izvanredna. Razlika u kvalitetu podataka naših izvora oko Putina u poređenju sa Sijem i Kinom je zapanjujuća”, prenio je Jutarnji list.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *