Zukorlić: Ne smije se zaboraviti POMOĆ DRŽAVE Novom Pazaru u vrijeme najveće smrtnosti od Kovida

1701

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su izvještaje o radu nekoliko komisija za proteklu godinu. Osvrćući se na državnu pomoć, Muamer Zukolrić ističe da je upravo država Srbija u vrijeme najveće smrtnosti u Novom Pazaru i Sandžaku bila na raspolaganju svojim građanima. Poručio da ne možemo amnestirati odgovorne za veliku smrtnost u Novom Pazaru prošle godine. Fascinantno je kaže i to što je Srbija omogućila i građanima susjednih zemalja da dođu i vakcinišu se. To je, ističe, najmoćnije sredstvo i politike i diplomatije.

Kvalitet svakog sistema, a to znači i države kao najkompleksnijeg sistema ogleda se u osjećaju odgovornosti i podršci prema najslabijima. To se posebno ogleda u zemljama tzv. tranzicije koja se događa tako dugo i još kad se uz sve dogodi i vrijeme iskušenja poput pandemije Kovida koja je pogodila i Srbiju i njene građane. Pojam pomoć tada posebno dobija na značaju, kaže u obraćanju u Skupštini Srbije akademik Muamer Zukorlić.

– Zato je ovo prilika da se ukaže na to da predstavnici države, oni najodgovorniji, na najvišim nivoima, imali su osjećaja i blagovremeno i efikasno učinili sve što je bilo u njihovoj moći da država bude na raspolaganju svojim građanima.

Uskoro će, podsjeća između ostalog, i godina otkako su Novi Pazar i širi prostor Sandžaka bili izloženi svojevrsnom posebnom udaru Kovida iznad svakog prosjeka s velikom smrtnosti.

– Kada su na neki način lokalne institucije sistema države kako gradska uprava tako i sam medicinski centar doživjeli svojevrstan kolaps i pokazali nemogućnost pa i nesposobnost da se nose s ovim izazovom ali smo zapravo imali brz i efikasan odgovor države kako s nivoa predsjednika tako s nivoa Vlade potom i s nivoa vojske Republike Srbije.

Tragediji koja se desila na tom prostoru gdje su ljudi svakodnevno umirali i gdje je smrtnost premašila i onu u Lombardiji.

– Ono što je pozitivna strane takve tragične situacije da smo imali efikasnu reakciju državnog sistema sa svih nivoa. To ne smije da se zaboravi jer naše duhovne vrijednosti, zajedničke i pojedinačne uče da onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu.

Ipak, ovo je tema koja se, kako kaže, ne može posmatrati crno-bijelo, ne može preskočiti već sagledati i pozitivno i negativno što se dešavalo u tom periodu.

Izvor: Sandžakpress