Zukorlić obišao radove na pešterskoj žili kucavici – Postavljen i treći sloj asfalta A

780

Važno je, kažu Pešterci kad se nešto obeća da se ispuni. Znaju kad muftija Muamer Zukorlić nešto obeća to i ispuni. To je, poručuju, pokazao i nastavkom radova na, kako je nazivaju, žili kucavici od Kamešnice prema Rasnu.

– Bitno je da se radi kvalitetno i kako treba. Nadamo se da će se nastaviti i dalje s radovima. Za čitavu Pešter put je pogled u budućnost i svijet, kaže jedan od mještana.

I dočekali lidera Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića svako sa željom da se rukuju i da mu zahvale. Obišao je put koji mještani godinama čekaju, a otkako se stabilizovalo vrijeme u ovih desetak dana upravo završen treći sloj asfalta, kako kaže šef gradilišta Saudin Ljajić, izrađen od materijala otpornog na hladnoću i loše vremenske uvjete.

I svi danas na asfaltu kojeg prije samo nekoliko mjeseci nije ni bilo a mnogi su sumnjali da će žitelji ovog dijela Pešteri biti po ko zna koji put izigrani kako su to činile prethodne vlasti obećavajući izgradnju puta kad je, podsjećaju, kako kome šta trebalo ili u predizbornim kampanjama.

– Mi smo političari, ali nešto drugačiji političari. Mi, prije svega, želimo da uradimo nešto što je ovom narodu itekako potrebno. Kada sam 1986. godine bio u Doliću na ramazanskoj praksi mjesec dana i nekoliko mjeseci sam se autobusom vozio od Karajukić bunara prema Dugoj Poljani i nikad neću zaboraviti dok sam živ kako taj autobus prelazi s rupe na rupu. I uvijek me ta slika prati. Sebi sam govorio ako ikad budem u prilici da neki asfalt dovedem negdje u prvi plan ću staviti ovaj put na Pešteru. To je bila jedna civilizacijska grehota. Ovakvi projekti za mene lično, za SPP koju predvodim, mnogo su više od stranačkog projekta. Kada su u pitanju ovakvi projekti trebamo biti iznad stranaka. Ja ne želim glasove ni na prevaru ni na trgovinu. Sa 30-tak posto glasova koje su mi građani dali na parlamentarnim izborima radimo ono što se radi s pedesetak posto glasova. Onog trenutka kad nam date preko 50 posto tek ćete da se čudite šta će da bude, poručuje lider SPP-a akademik Zukorlić.

Ovaj asfalt je, kaže, dokazao riječi od prije nekoliko mjeseci i SPP će uvijek uraditi više nego što obeća.

– Znam da ste navikli s drugim političarima da vam više obećaju nego što urade. Kod nas ćete se uvjeriti da mi teško obećavamo. Ovo radimo sa srca jer ja želim da svaki građanin Peštera, Sandžaka, i Bošnjak i ne Bošnjak i svaki građanin koji nama da povjerenje da njegovo dijete ima kao moje dijete. Da ne gazi blato nego asfalt, da ima kvalitetnu školu, kvalitetnog nastavnika, da ima informatiku, kompjutere, da ima učenje engleskog jezika. Sve to može ovdje. I niko ne može da vam kaže nemaju opština i država para. Samo je pitanje ko je zadužen da čuva kasu. Ako vi odlučite da nas birate da budemo na vlasti, onda kad odlučite da nam date opštinu dobit ćete onakvu kakvu nikad niste vidjeli. Opštinu koja će biti domaćin svim građanima, koja neće čistiti snijeg samo svojim članovima stranke, koja neće asfaltirat svojima a one druge preskakati. Kad postane neko od nas predsjednik Opštine on mora biti svima predsjednik ne samo članovima SPP-a.

Podsjeća kad se krenulo u izgradnju puta nije se uslovljavalo glasovima nit se pitalo ko je pripadnik koje stranke. Ovaj put je, kaže akademik Zukorlić, vakuf i pravi se da ostane narodu zauvijek. -Stranke će dolaziti i prolaziti a asfalt ostaje. Takav ćemo odnos imati prema asfaltu, fabrikama, svemu što ovom narodu treba, poručio je, između ostalog, akademik Zukorlić obišavši radove na izgradnji dionice puta na Pešteri od Kamešnice prema Rasnu. Inače, prema najavi šefa gradilišta, ukoliko vrijeme posluži, za petnaestak dana za asfaltiranje će biti spreman dio od Rasna prema Tuzinju. Važan put državnog nivoa bit će asfaltiran u dvije trake po šest metara prema najvišim standardima i kvalitetu. Projekt je rezultat aktivnosti predsjednika SPP-a prema Vladi Srbije. Radi se o državnom putu koji povezuje Pešter s jednog kraja na drugi od Duge Poljane prema Karajukićima i dalje prema Uglu. Mještanima koji na ovaj put čekaju decenijama vijest je lično saopštio akademik Zukorlić u oktobru prošle godine a ubrzo nakon toga se krenulo s radovima.

Izvor: SANA