Zukorlić: SPP spreman da bude dio Vlade, uz ministarsku poziciju!

786

Muamer Zukorlić, predsjednik SPP, rekao je da je definitivno propao pokušaj saradnje bošnjačkih stranaka.

I za to je okrivio predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina.

“SPP je pokušala da oživi inicijativu o saradnji bošnjačkih stranaka, tome se pridružilo i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV). Međutim, Ugljaninu je bio prioritet da po svaku cijenu sačuva vlast u pojedinim sandžačkim opštinama, a ne zajednička borba protiv kriminala i korupcije, rješavanje pitanja položaja Bošnjaka u Srbiji, statusa Sandžaka i formiranje jedinstvene islamske zajednice”, rekao je Zukorlić.

Predsjednik SPP je kazao da je Sulejman Ugljanin podijelio javnost u Sandžaku na veliku Srbiju i Bošnjake, “s tim što je naravno samo on ta bošnjačka strana”.

“Ugljanin smatra da je pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka njegovo ekskluzivno pitanje, iako zna da ga ne može rješavati sam. Zapravo, njemu je potrebno neriješeno pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka da bi ga koristio za radikalizaciju svoje retorike kada je to njemu potrebno”, istakao je Zukorlić.

On je naveo da je u Tutinu SDA Sulejmana Ugljanina formirala vlast uz pomoć jednog odbornika SNS-a.

Postavljenje dr Mirsada Đerleka, doskorašnjeg v.d. upravnika novopazarske bolnice, za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, Zukorlić je komentarisao kao još jedan primjer da ministarstvo “srlja sve dublje u ovoj živobari koja je upropastila zdravstvo u Sandžaku i zbog čega je za mjesec dana umrlo više od 300 ljudi”.

“I dalje se insistira na podobnim povjerenicima iako su se ti ljudi u proteklih deceniju i po dokazali kao najozloglašeniji faktori u korupciji i zloupotrebi službenog položaja. Unapređenje Mirsada Đerleka je apsolutno neprihvatljivo, kao i imenovanje Meha Mahmutovića na mjesto direktora bolnice u Novom Pazaru”, rekao je Zukorlić.

Naglasio je da je zbog lošeg stanja u zdravstvenom sektoru, u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici najveća smrtnost od koronavirusa na cijeloj planeti, i da će svi koji su tome doprinijeli “direktno ili indirektno” morati da odgovaraju.

Na pitanje Bete zašto se odužilo konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade Srbije, Zukorlić je naveo da “sa aspekta brojki nije bilo razloga da se ovoliko odugovlači”.

“Očito je da Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić ne žele da sami formiraju vladu. S formiranjem vlade se kasni zato što još nisu odlučili da li će za partnera uzeti SPAS Aleksandra Šapića ili SPS, ili možda obje stranke. I unutar SNS-a postoje različite aspiracije kada je u pitanju formiranje vlasti”, rekao je Zukorlić.

On je naveo da je SPP spreman da bude dio vlade “samo pod uslovom da imamo ozbiljnu odgovornost u vlasti što podrazumjeva i ministarsku poziciju”.

Izvor: Sandžak Danas/B92

Foto: B92
3 thoughts on “Zukorlić: SPP spreman da bude dio Vlade, uz ministarsku poziciju!

  1. aga sandzacki

    ovog orljanina nabusitog zelim nesto posavjetovat!! znas muamere kad prodzes gradonm kao bik gledajuc u nebo spusti glavu upitaj se sa narodom pitaj ih kako su?? glumis al kaponea seljacino pazar nije za tebe upitaj se zasto orrlje bas ne glasa za tebe?? u cemu je problem??

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *