AKADEMIK ZUKORLIĆ TVRDI: Univerzitet u Beogradu plagirao etički kodeks od Hrvata

553

Muamer Zukorlić, predsjednik Skupštinskog odbora za obrazovanje, tvrdi da je čak i Etički kodeks Univerziteta u Beogradu plagijat.

 

Ukoliko se to pokaže tačnim, postavlja se pitanje koliko je validna odluka Odbora za profesionalnu etiku ove visokoškolske ustanove da se doktorat Siniše Malog, ministra finansija u Vladi Srbije, proglasi plagijatom.

 

Po svemu sudeći, Univerzitet u Beogradu i njegova rektorka Ivanka Popović trebalo bi, ocjenjujući vrijednost naučnih radova, da krenu od sebe i svojih temeljnih akata, pošto je, prema tvrdnji dr. Zukorlića, Etički kodeks Univerziteta u Beogradu kopija istovetnog dokumenta Sveučilišta u Zagrebu. Zukorlić ističe da je suludo da o akademskoj čestitosti sude oni koji ni sami nisu akademski čestiti.

 

“Jedno su stručna tijela, drugo Etički odbor koji je odluku u vezi s tim donio, što je etičko tijelo. A Etički kodeks Beogradskog univerziteta prepisan je od Zagrebačkog univerziteta. Taj kodeks po kojem se sudi je plagijat, preuzet od Zagrebačkog univerziteta bez navođenja citata! Ako i krivica postoji u ovom radu, od 10 faktora, Siniša Mali je najmanje odgovoran faktor. Najodgovornija su tijela koja su mu dozvolila da doktorira”; rekao je Zukorlić gostujući u emisiji “Pravi ugao” na RT Vojvodine.

 

On je konstatovao je da imamo pravo rastrojstvo u sistemu obrazovanja i pomenuo slučaj Dušana Teodorovića.

“Taj akademik je, govoreći o Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, rekao ponosno u jednoj emisiji ‘ja im nisam dao akreditaciju’. A on je jedan od vrhova korupcije u ovoj Srbiji, jedan od sahranitelja visokog obrazovanja. On je godinu i po dana i to baš tada, kada je sprečavao akreditaciju univerziteta u Novom Pazaru, bio u zakonskom sukobu interesa jer je bio istovremeno potpredsjednik akredicionog tijela i prorektor na Univerzitetu”, kazao je Zukorlić.

 

 

On je naveo da će slučaj Siniše Malog otvoriti Pandorinu kutiju…

“Šta je s tim ljudima koji su bili u komisijama Siniši Malom, kako će oni biti sada u nekim drugim komisijama? Bilo bi fer sada otvoriti i druge doktorate koje je ta ista komisija odobrila i čitavo nastavno-naučno veće koje je prihvatilo taj doktorat. Siguran sa da se ovdje taktizira, da ljudi na Univerzitetu idu na to da zadovolje i vuka i ovce”, naveo je Zukorlić.

 

 

“Megatrend” napadaju oni koji su ga protežirali

Zukorlić je, pomenuvši “Megatrend”, podvukao da su upravo oni koji ga najžešće danas napadaju, svojevremeno davali akreditacije tom univerzitetu.

Izvor: Alo.rs