ZZJZ NOVI PAZAR – Nedelja imunizacije

874

Ove godine obijležava se četrnaesta po redu Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svjetske zdravstvene organizacije pod sloganom “Vakcine deluju štiteći nas sve zajedno”.

Opšti cilj ove nedelje je povećanje koje obuhvata imunizacijom, odnosno, podizanjem svjesti i jačanjem uvjerenja o potrebi zaštite svakog djeteta od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

“Novi Pazar ima svoj Zavod za javno zdravlje koji funkcioniše već tri godine a njegov značaj se ogleda, između ostalog, u koordinaciji preventivnih aktivnosti između primarnih zdravstvenih ustanova, predškolskih ustanova i centara u okviru Zavoda za javno zdravlje koje se bave imunizacijom”, kazala je dr Selma Bihorac i dodala da je veliki broj predavanja i edukacija održan u predškolskim ustanovama u Novom Pazaru i Opštini Tutin na temu “Značaj imunizacije”.

Ovim predavanjima prisustvovali su i vaspitači i roditelji čija djeca borave u ovim ustanovama jer je cilj predavanja bio preventivno delovanje sa svih strana i približavanje veličine problema i rizika ukoliko nivo kolektivne imunizacije ponovo bude u padu.

“Ove godine zajedničkim naporima uspeli smo da podignemo nivo imunizacije sa 80%, koliko je iznosio prošle godine, na oko 90%”, rekla je dr Selma Bihorac iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. Ona je kazala da veliki doprinos u rješavanju ovog problema  čine kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika koje se sprovode u našim zdravstvenim ustanovama od strane eminentnih profesora iz Instituta za javno zdravlje Batut. U mjesecu martu održana su četiri predavanja na temu “Veštačke imunizacije-vakcina”.

Ljekari ZZJZ Novi Pazar obavili su i veliki broj eksternih edukacija vezanih za ovu temu i to znanje nesebično prenose na sve ustanove koje imaju ulogu u podizanju obuhvata imunizacijom.

Dr Bihorac apeluje na sve roditelje da bez ikakve bojazni i otpora prema vakcini,  vakcinišu svoju djecu i na taj način ih zaštite u velikoj mjeri od raznih virusa i zaraznih bolesti.

Pored djece, napominje dr Bihorac, i hronični bolesnici se trebaju vakcinisati i zbog toga se na vrijeme moraju javiti svojim izabranim ljekarima koji će im tačno reći kada je vreme za vakcinisanje.

Više u tv prilogu