ABDULAH SIDRAN O ROŽAJCIMA: “POD KROVOM VAŠIM, ONAJ KOJI JE TRAŽIO UTOČIŠTE, DOBIO GA JE”

ABDULAH SIDRAN O ROŽAJCIMA: “POD KROVOM VAŠIM, ONAJ KOJI JE TRAŽIO UTOČIŠTE, DOBIO GA JE”

808

Prilikom gostovanja akademika Abdulaha Sidrana u Rožajama organizovanog od strane CZK Rožaje u sklopu “Septembarskih dana kulture 2019” Sidran je na samom početku rožajcima kazao ono što misli i osjeća te Vam u daljem tekstu donosimo dio razgovora koji će se u cjelini naću u novom izdanju Rožajskog zbornika broj 21.

PITANJE: Gospodine Sidran, da li ovo prvi vaš boravak u Rožajama?

Abdulah Sidran:

“Ja mislim da jeste na ovaj način. Međutim, nije moguće da sam ja proputovao Crnu Goru, dolazio u svaki njen kutak, a da nisam prolazio kroz Rožaje. Međutim, od fizičkog aspekta, meni je bio važniji, što sam ja u ovim najtežim decenijama našeg zajedničkog života, iz knjiga čuo i od ljudi čuo i čitao, ono što prepričavam svojoj djeci kao kuriozitet, kao neobičnost, a to je, neću ja vama to prepričavati, jer ste vi junaci tog čuvenog, u svijetu poznatog rožajskog gostoprimstva, na način odbrane progonjenoga, ma ko ga gonio i ma ko bio taj progonjeni.


Abdulah Sidran i Mirza Luboder

O vama je do mene došla istina – historijska, koja kazuje “Pod krovom vašim, onaj koji je tražio utočište, dobio ga je” i domaćin je bio spreman ginuti da odbrani nepoznatog, ugroženog čovjeka. To je nešto najljepše što se jednom gradu može dogoditi, da se takva jedna tradicija u njemu zakopa i zaživi i ostane. Možda sam dužan ustati i pozvati na neku minutu šutnje, na El-fatihu za sve ono što ste vi učinili za žrtve agresije na Bosnu, one koji su iz Podrinja dolazili kod vas, a vi ih primali i hranili, pazili, prosleđivali koga ste mogli dalje đe će mu bit drukčije i bolje i tako dalje.

Sidran “Septembarski dani kulture u Rožajama 2019.”

Mnogo vam hvala u ime svih, tih naših nesretnika. Mislim da to nije moguće zaboraviti i kad bi svi silni naši protivnici koji nam ne žele dobro uključili sve svoje moćne propagandne mašinerije da pobrišu iz istorije istinu o vašim preširokim dušama, to im ne bi pošlo za rukom.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *