Apelacioni sud u Kragujevcu smanjio kaznu Dženanu Kačaru

847

Apelacioni sud u Kragujevcu preinačio je presudu Višeg suda u Novom Pazaru i smanjio kaznu Dženanu Kačaru (36) sa 11 godina i šest mjeseci na sedam godina i osam meseci zatvora, kako saznaje radio sto plus. Kacar ima još krivični dijela, ova presuda izrečena je zato što je septembra 2017. godine teško ranio policajca na dužnosti Dragana Čekanovića.

U pravosnažnoj presudi, koju je donijela sudija Olivera Bojović, navodi se da su djelimično usvojene žalbe branilaca okrivljenog i to u dijelu o visini kazne, dok je Kačar proglašen krivim za izvršenje krivičnih dijela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno nošenje oružja.

U obrazloženju zbog čega je kazna smanjena sudija je navela da je teško ubistvo ostalo u pokušaju, kao i da ustrelnom ranom trbuha kod Čekanovića nije oštećen važan dio tijela ili organ, niti mu je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad ili mu je teško narušeno zdravlje.

“Apelacioni sud je, uvažavajući žalbe branilaca okrivljenog, preinačio prvostepenu presudu tako što je za teško ubistvo u pokušaju utvrdio kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, a za delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja zadržao kao pravilnu kaznu zatvora od dve godine i osudio ga na jedinstvenu kaznu od sedam godina i osam meseci zatvora”, navodi se u presudi.

Kačar je osuđen jer je uveče, 7. septembra 2017. godine, dok je sedeo u bašti jednog kafića u Ulici Stefana Nemanje u Novom Pazaru, pucao iz pištolja i pogodio u stomak Čekanovića koji je sa kolegom bio u patroli.

On je nakon toga pištolj sakrio, a policiji je ispričao da je neko pucao u njega, ali da je slučajno pogođen policajac. Međutim, pregledom snimaka sa video nadzora utvrđeno je da je Kačar pucao u policajca.

Motiv zbog kojeg je pucao u policajca ostao je nepoznat, a napadač je tokom istrage i suđenja govorio da Čekanovića ne poznaje, da nije hteo da puca u njega i da se kaje zbog svega.

Policajac se od zadobijenih povreda oporavljao nekoliko nedelja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Izvor Radio sto plus