Bahtijar Tahirović iz Raždaginje: Priča o rodnom selu, porodicama i seoskim običajima /VIDEO/

Bahtijar Tahirović iz Raždaginje: Priča o rodnom selu, porodicama i seoskim običajima /VIDEO/

1667

Raždaginja, malo selo nadomak Sjenice, krije mnoge priče i sećanja koja su se prenosila generacijama. Bahtijar Tahirović, jedan od meštana ovog sela, rado se seća svog detinjstva i običaja koji su krasili život u Raždaginji.

Bahtijar nam priča o porodicama koje su živjele i još uvek žive u Raždaginji. Tajići, Brulići i mnogi drugi plemići su dio bogate istorije ovog sela. Govori o tome gde su igrali lopte, sa kog izvora se pila voda, ko je gdje otišao i ko je šta uradio. Njegove priče vraćaju nas u vrijeme kada je život bio jednostavniji, ali pun zajedništva i topline.

Jedan od najzanimljivijih dijelova razgovora je priča o odivama – udatim ženama iz porodice koje su za svoju porodicu bile odive. Ovi običaji i termini, specifični za ovaj kraj, daju poseban šarm pričama iz Raždaginje.

Ramo Tahirović je napravio divnu priču, jedan lijep muhabet, koja je vrijedna svakog minuta gledanja. Kroz ovaj intervju, Bahtijar otkriva sve ono što možda niste znali o Raždaginji, o životu i ljudima koji su dio ovog pitomog sela.

Priča Bahtijara Tahirovića je neprocenjiva riznica sjećanja i običaja koja nas podsjeća na važnost čuvanja tradicije i kulture. Njegove riječi vraćaju nas u prošlost i otkrivaju ljepotu i jednostavnost života u Raždaginji.

Pogledajte celu priču i saznajte sve o Raždaginji uz Bahtijara Tahirovića ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *