Balkanski intelektualci UPOZORILI Beograd: NE MIJEŠATE SE U UNUTRAŠNJE STVARI CRNE GORE

829

Stotinjak intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije danas se apelom obratilo međunarodnoj javnosti, od koje traži da osudi, kako su naveli, “političku, crkvenu i medijsku kampanju” iz Beograda kojom se “ugrožavaju mir i stabilnost” u Crnoj Gori i regiji.

Beta navodi da se u apelu, koji potpisuje 86 intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije, a povodom događanja izazvanih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, ocjenjuje “nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića”.

“Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i u Banjaluci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom regionu. Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica”, navodi se u apelu.
Vraćanje Crne Gore u državni okvir sa Srbijom’
Univerzitetski profesori, književnici, nekadašnji visoki zvaničnici i političari, novinari, historičari, umjetnici s prostora bivše Jugoslavije smatraju da zvanični Beograd “u još jednom u nizu pokušaja pokušava da vrati Crnu Goru u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spriječi njena konsolidacija kao samostalne i suverene države”, prenosi agencija.

“Usvajanjem Zakona o vjerskim zajednicama, pripremljenim u saradnji sa Venecijanskom komisijom i usaglašenim sa najvišim evropskim standardima u toj oblasti, Crna Gora mijenja zakon donesen prije pola vijeka. Istovremeno, ovim se poništava Dekret regenta Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, i u potpunosti zaokružuje državnopravni okvir Crne Gore. Otuda napadi velikosrpskih nacionalista na Zakon o vjerskim zajednicama, koji je i povod za novi pokušaj državnog udara”, naveli su potpisnici apela.

Oni navode da je “strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac posljednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke” i dodaju da “i ovog puta srpske elite konsenzualno od vlasti u Srbiji zahtijevaju radikalnu reakciju”.

“Upozoravamo da su mehanizmi destabilizacije Crne Gore jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog vijeka. I njihov cilj je isti: zadržavanje Crne Gore pod beogradskim velikodržavnim patronatom najsigurniji je način očuvanja ideje velike Srbije. ‘Spomenici’ takve politike zvaničnog Beograda su genocid, etničko čišćenje i masovni ratni i zločini protiv humanosti počinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, navode potpisnici apela.

Nastavak politike Slobodana Miloševića
Ocjenjuju da je “Crna Gora od strane zvaničnog Beograda i njegovih saveznika odabrana kao žrtva regenerisane politike Slobodana Miloševića prema susjednim državama, pored ostalog, i zbog svog beskompromisnog opredjeljenja za građansko društvo, za evroatlantske integracije, zaštitu manjina i najbolje odnose sa susjedima”.

“Iako je srpski nacionalizam izgubio gotovo sve poluge moći, vjerujemo da je važno upozoriti na pogubne posljedice ovakve politike zvaničnog Beograda. Regionalna solidarnost imperativ je za sve balkanske narode, koji moraju pokazati odgovornost i spremnost za predstojeće izazove. Iz navedenih razloga pozivamo sve političke aktere u međunarodnoj zajednici i regionu da nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona koju kreira i podstiče zvanični Beograd”, zaključuje se u apelu.

Apel su potpisali Latinka Perović, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Budimir Lončar, Bogić Bogićević, Raif Dizdarević, Haris Silajdžić, Azem Vllasi, Veljko Bulajić, Bogdan Tanjević, Šerbo Rastoder, Ivo Goldstein, Husnija Kamberović, Milivoj Bešlin, Momir Samardžić, Nikola Samardžić, Živko Andrijašević, Dragan Markovina, Edin Omerčić, Adnan Prekić, Ivo Vajgl, Žarko Papić, Dimitrije Popović, Senad Pećanin, Tamara Nikčević, Sonja Biserko, Milorad Popović, Boris A. Novak, Mirjana Miočinović, Vladimir Arsenijević, Filip David, Svetislav Basara, Nenad Prokić, Veton Surroi, Andrej Nikolaidis, Shkelzen Maliqi, Vladimir Milčin, Dino Mustafić, Radmila Vojvodić, Emir Hadžihafizbegović, Nataša Mićić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Aleksandar Olenik, Tanja Petovar, Aleksandar Sekulović, Sinan Alić, Nerzuk Ćurak, Edina Bećirević, Gjyleta Mushkolaj, Slobodan Backović, Slavo Kukić, Esad Duraković, Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić, Slobodan Sadžakov, Tomislav Marković, Belul Beqaj, Lula Mikijelj, Srdjan Šušnica, Izabela Kisić, Reuf Bajrović, Agron Bajrami, Slaviša Lekić, Boris Varga, Zlatko Dizdarević, Boško Jakšić, Dragan Banjac, Mijat Lakičević, Gordana Suša, Boro Kontić, Dragan Bursać, Emir Suljagić, Nataša Govedarica, Snežana Čongradin, Pavle Radić, Bojan Tončić, Dušan Mijić, Ivo Komšić, Suzana Kadirić, Ćerim Bajrami, Esad Rastoder, Rusmir Mahmutćehajić, Miloš Ćirić i Ferid Muhić.

Izvor: Agencije