Bibić i Murić donijeli svjetlo na atletsku stazu – Srbija se istakla na Svjetskom prvenstvu u krosu

340

Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u krosu u Beogradu, mješovita štafeta atletske reprezentacije Srbije ostvarila je zapažen rezultat zauzevši deseto mjesto u konkurenciji 13 timova. Događaj koji je privukao pažnju ljubitelja atletike širom svijeta, ponovo je potvrdio reputaciju Beograda kao grada koji uspješno organizuje velike sportske manifestacije.

Elzan Bibić, mladi atletičar iz Novog Pazara, briljirao je na početku štafete, čvrsto držeći poziciju među prva tri takmičara, što je odlična startna osnova za Srbiju. Međutim, uprkos njegovom snažnom nastupu, pozicija tima je pala na deseto mjesto nakon izmjene s Milicom Tomašević, a ista je ostala nepromijenjena nakon trčanja Nikole Raičevića i Teodore Simović.

Zlato je pripalo Keniji, dok su srebro i bronza otišli u ruke atletičara iz Etiopije i Velike Britanije. Ovo takmičenje još jednom je dokazalo dominaciju afričkih zemalja u kros disciplinama, ali i pokazalo duh i borbenost srpskih atletičara.

Posebnu pažnju privukla je Saima Murić, također iz Novog Pazara, koja je među juniorkama zauzela 34. mjesto, dokazujući da je budućnost srpske atletike svijetla. Njena koleginica Lenka Nikolić završila je trku na 75. mjestu, a Mejra Mehmedović nije završila trku.

Kod juniora, Aldin Ćatović je zauzeo 50. mjesto među 91 takmičarem, dok je Kabir Ziljkić bio na 88. mjestu. Zlato u kategoriji do 20 godina odnio je Samjuel Kibati iz Kenije, a Etiopljani su osvojili srebro i bronzu, ponovo ističući svoju atletsku moć.

Ovo Svjetsko prvenstvo u krosu ne samo da je bilo prilika za srpske atletičare da se takmiče s nekim od najboljih na svijetu, već je i pružilo priliku mlađim i manje poznatim sportistima da se pokažu na velikoj sceni. Iako Elzan Bibić nije mogao sam da donese medalju, njegov doprinos, zajedno sa izvanrednim nastupom Saima Murić, ostaje zabilježen kao važan trenutak za srpsku atletiku na ovom prestižnom takmičenju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *