Biserko: Demonstriran je projekat “srpski svet”, to je projekat države Srbije

Biserko: Demonstriran je projekat “srpski svet”, to je projekat države Srbije

813

događaje (koji su bili dio obilježavanja Dana državnosti Republike Srbije) treba posmatrati na dva nivoa. Jedan je predizborni, s obzirom da su proglašeni izbori za početak aprila, naravno da predsjednik Vučić koristi svaku priliku da se predstavi kao predsjednik svih Srba. On je tu naravno doveo Srbe iz svih susjednih zemalja koji treba da predstave to da je taj projekat uspješan, da je realizacija tako reći, pri kraju, kazala je Sonja Biserko.

“Drugi jeste, to očitovanje oko srpskog projekta, ‘srpskog sveta’. Strani ambasadori, odnosno ambasadori EU nisu došli zato što je u pozivnici pisalo da pozivaju Srbija i Republika Srpska, dakle ne zato što je Dodik bio tamo, on je uvijek tamo, nego zato što je pozivnica bila upućena sa te dvije adrese, na šta naravno ambasadori EU nisu reagovali, jer bi to bilo indirektno podržavanje te ideje.

Na velika vrata demonstriran projekat ‘srpski svet’, zatim ordenja koja su otišla poslanicima na tom projektu kao što je Knežević (CG, DF), kao što je Željka Cvijanović, i Đogo i Nogo, svi oni koji su početkom rata učestvovali u tom propagandnom ratu prije svega, kasnije su bili i na terenu, koji su demonizirali muslimane i smatrali da ih treba sve potamaniti i tome slično, apsolutno retorika predratna. Projekat je i danas na neki način zaokružen i iza toga stoji Srbija.

Sve one špekulacije da li je Dodik u dosluhu sa Vučićem ili nije, ne, to niti je Dodikov ni Vučićev projekat, to je projekat države Srbije, nadajući se da Rusija stoji iza toga. Treba uzeti u obzir da ukrajinska kriza nije samo Ukrajina, nego i Balkan. Rusi su otvorili ta dva fronta. Ali naravno oni ne mogu da ponude ništa Balkanu u smislu ekonomskog razvoja ili bilo kakve perspektive koja bi zadovoljila region. Međutim, može vrlo lako preko svojih medijskih mehanizama da lako poremeti određene situacije, dezinformacijama. No, u Srbiji se drsko se prezentirao projekat “srpskog sveta” u nastanu, a on zavisi od podrške Rusije, koja nije garantovana”, rekla je Biserko za N1.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *