Bruka i sramota u Sjenici: Dok se mreža solidarnosti aktivira za samohranu majku Enelu i njeno petoro djece do tada opština nema tri ara

1974

Sjenica – Pešter: Među prostranstvima koja zrače tišinom i beskrajnim ravnicama, odvija se priča o borbi, nadi, i nepravdi koja je pokrenula talas dobrote širom Srbije. Samohrana majka Enela, sa svoje petoro djece, živi u uslovima koji bi mnoge ostavili bez teksta. Njihova svakodnevna borba za opstanak postala je simbol neustrašivosti i hrabrosti.

Foto RIna

Foto RIna

Hido Muratović, poznat humanitarac, nije mogao ostati ravnodušan na patnje ove porodice. Godinama pomaže onima u nevolji, gradi kuće, donosi nadu. Kada je čuo za Enelu, znao je – mora djelovati. Međutim, na njegovo iznenađenje, lokalna uprava u Sjenici nije pokazala razumijevanje. Tri ara zemlje za novi dom za petoro djece činilo se kao nemoguća misija.

Foto RIna

Foto RIna

“Ne mogu da vjerujem da u općini koja raspolaže velikim prostorima, ne može se naći malo mjesta za porodicu koja se bori s okrutnom stvarnošću,” izjavio je Muratović za RINU, izražavajući razočaranje prema stavu lokalnih vlasti.

Foto RIna

Foto RIna

Nije sam u svojoj misiji. Gvozden Nikolić, autor i novinar emisije “Nećete vjerovati”, poznat po humanitarnom radu, pridružio se inicijativi. Njegova reportaža o porodici dodatno je osvijetlila ignorisanje od strane lokalne uprave prema pojedincima koji najviše trebaju pomoć.

“Pozivam sve časne ljude da priskoče u pomoć. Ova porodica zaslužuje šansu za novi početak,” naglašava Nikolić.

Enela i njena djeca suočavaju se sa svakodnevnim izazovima koji bi pokolebali čak i najjače duhove. Od rane zore, kroz divljinu i opasnosti koje vrebaju na svakom koraku, bore se za osnovne potrebe – vodu, hranu, sigurnost. Život bez oca i supruga Zorana, koji ih je iznenada napustio, ostavio ih je u još većoj izolaciji i tuzi.

Foto RIna

Foto RIna

Ipak, u srcu teškoća, postoji snaga koja ih drži zajedno – obećanje koje su dali svom Zoranu i sebi. Da će nastaviti borbu, da neće odustati. I dok se širi mreža podrške, pokazujući empatiju i spremnost na pomoć, postaje jasno: ovaj apel za pomoć nije samo vapaj jedne porodice, već izazov za čitav niz pojedinaca i grupa spremnih da pruže pomoć.

Foto RIna

Foto RIna

Dok Hido Muratović i Gvozden Nikolić nastavljaju svoju misiju, pomoć i podrška stižu sa svih strana. Ova priča nije samo o nepravdi i borbi; to je priča o empatiji, o tome kako jedna samohrana majka i njena zlatna djeca inspirišu cijelu naciju da bude bolja, humanija, pravednija.

Foto RIna

Foto RIna

Molimo sve koji mogu, da se odazovu i pomognu Eneli i njenoj djeci. Neka ovaj članak bude poziv na akciju, znak da u teškim vremenima, dobri ljudi i dalje čine razliku. Pomozimo im da izgrade novi dom, da zajedno prevaziđu ovu nepravdu. Jer, kao što nas uči priča o Eneli, samo zajedno možemo promijeniti svijet nabolje.

Foto RIna

Foto RIna
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *