ĆOROVIĆ JE BIO DESNA RUKA ATATURKA I PRVI GENERAL BOŠNJAK U NJEGOVOJ ARMIJI

889
Ar. Ramiz Hasanbega Ćorović-Buđevac, rođen u Novom Pazaru 1886. godine, bio je čovjek od povjerenja Kemal paše Ataturka.
Rušdiju je završio u Novom Pazaru, kao đak generacije. Zbog svojih karakteristika koje je ispoljavao tokom školovanja (bistar, pametan, vrijedan i marljiv, sa konstitucijom čvrstog i jakog momka) porodica odlučuje da ga pošalje na Vojnu akademiju u Istanbulu.
Galipoljska bitka 1915. godine (Çanakkale Savaşlari) ili bitka za Čanakale, zatiče ga kao svršenog akademca. Ar. Ramiz odlučuje da se pridruži snagama Osmanlijske regularne armije. Povjeravaju mu se mnoge komande i po završetku svake bitke, izlazio je kao pobjednik..
1922. godine, komanduje u Grčko-Turskom ratu, odakle regularna Osmanlijska armija i turski nacionalisti odnose pobjedu, a Ar. Ramiz dobija sve počasti.
Nosilac je Ordena za hrabrost Republike Turske, a ukazom Kemal paše Ataturka biva promovisan u čin generala.
Na ovim fotografijama možete vidjeti i prvu zvaničnu paradu turske armije kojom je komandovao naš Pazarac, Bošnjak, Ar. Ramiz Ćorović-Buđevac.
1955. godine, on se vratio u Novi Pazar, da bi obišao porodicu, brata Rizah-bega, sinovce Bahriju, Ar. Rasima, Ar. Abdulaha i Ar. Fadilja, što možete i vidjeti na priloženoj fotografiji.
U braku sa Almasom Bijedić (ćerka Ahmeda Bijedića) imao je troje djece, sinove Dželala i Ar. Dževada i kćer Ar. Nurdanu.
Preselio je na ahiret u Istanbulu 29. Maja 1978. godine, u devedeset drugoj godini života. Sahranjen je na groblju Medžidkjoj uz najveće vojne počasti.
O ovome nećete čitati u historijskim knjigama kod nas.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *