Čestitke povodom Dana Sandžaka

387

Na Dan Sandžaka, nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji, nosioci lokalnih vlasti i društvenih funkcija čestitali su ovaj važan dan uz poruke očuvanja historije, tradicije i zajedništva.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), Misala Pramenković, istakla je značaj osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Sandžaka (ZAVNOS-a), kada su Sandžaklije jasno iskazale svoje antifašističko opredjeljenje.

“U tom duhu, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima, kao i svim građanima Sandžaka, gdje god se nalazili, sretan Dan Sandžaka, sa željom da svaki naredni dočekujemo u slozi, zajedništvu i općem prosperitetu”, navodi se u čestitci predsjednice Vijeća.

Predsjednik privremenog organa grada Novog Pazara Nihat Biševac pozvao je građane da i u budućnosti nastave stvarati generacije koje će njegovati i ponositi se antifašističkom tradicijom.

“Tokom Drugog svjetskog rata pokazali smo jako antifašističko opredjeljenje, i danas se jasno i glasno suprostavljamo i iskazujemo naše kolektivno neodobravanje i odlučnu borbu protiv politika zla, potlačenosti i obespravljenosti, uvjereni da su demokratske vrijednosti, sloboda i pravda naš društveni imperativ”, poručio je Biševac.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin naglasio je obavezu čuvanja historije i vrijednosti za koje su se teško izborili.

“Naša obaveza je da čuvamo dostojanstvo našeg naroda i svih građana Sandžaka. I danas se borimo da očuvamo svoje ponosno ime Bošnjak, svoj identitet i svoj jezik”, naveo je Ugljanin u svojoj čestitci.

Povodom Dana Sandžaka, čestitku građanima uputio je i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, pozivajući na zajednički rad, razumjevanje i poštovanje.

“Okrenimo se ka boljem sutra, gradimo prosperitetan Sandžak i budimo ujedinjeni u očuvanju našeg bogatog naslijeđa”, poručio je Zukorlić, prenosi radio Sto plus.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.