Da li je moguće? Mezari iz Novog Pazara sa neobičnim natpisima zbunjuju javnost

Da li je moguće? Mezari iz Novog Pazara sa neobičnim natpisima zbunjuju javnost

3531

Prema natpisu na mezaru iz Novog Pazara, umrla osoba je živjela nevjerovatnih 146 godina. Mnogi vjeruju da je ovo rezultat greške napravljene prilikom izrade mezara, ali možda u sebi nosi priču koju nikada nećemo do kraja otkriti.

Među mezarima koji su izazvali pažnju nalaze se i mezar Hasanovića Salka (1853-1973) i mezar Mušovića Soka (1807-1953). Oba mezara imaju neobične datume uklesane na nadgrobni spomenik u vezi dužine životnog vijeka, sugerišući da su ove osobe živjele izuzetno dugo. I dok mnogi pretpostavljaju da su ove greške rezultat nepažnje ili nedostatka preciznosti pri izradi, neki se pitaju da li ovi spomenici kriju priče koje nikada nećemo otkriti.

Muamer Ferhatović

Muamer Ferhatović

Facebook/ Ramiz Ramiz

Facebook/ Ramiz Ramiz

Korisnici ove Facebook stranice poslali su još fotografija koje su zabilježili svojom kamerom, na kojima se vidi također greška ili je ipak u pitanju nešto drugo…

Pratioci stranice koja je podijelila fotografije razmijenili su svoje mišljenje, odnosno kako to uvijek biva okrenuli su na šalu:

”Sinovi Suco i Hiljmo su vjerovatno bježali sa časova matematike, vjerovatno i kamenorezac.”

”Bogme narode, ništa nije nemoguće pa ni ovo. A ako je ovako, ovo je fenomen.”

”Ovaj zapamtio i dahije i Josipa Broza”

”Mlad je umro vidi se da od 8 napravili 9. 1853 je umro, nešto nije u redu sa ovim što je napisano. Ime nije dobro jer bi trebalo Sokol / drugo ćirilica je počela paralelno sa okupiranjem Sandžaka 1902 i daljem majorizacijom!”

Ove slike mezara iz Novog Pazara izazvale su veliki interes i rasprave na društvenim mrežama. Bez obzira na to da li je riječ o grešci ili ne, one nas podsjećaju na važnost čuvanja i tačnog bilježenja naše istorije. Možda nikada nećemo do kraja otkriti istinu iza ovih natpisa, ali možemo cijeniti priče koje iz njih izranjaju, bilo da su stvarne ili plod naše mašte.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *