Dan obilježili bajraktari i ukrajinska pobjeda kod Harkova, oko Kijeva se zatvara obruč

1146

Nastradao još jedan ruski vojni konvoj. Ovaj put u Žitomirskom regionu, koji se nalazi 150 kilometara zapadno od Kijeva.️ Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da se Kijev nalazi u potpunom okruženju i da više nema mogućnosti za evakuaciju civila. Poslije ga demantirao nejgov glasnogovornik. Ramzan Kadirov, vođa Čečena i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozvao rusku vojsku da pojača napade svojih trupa u Ukrajini.

23.35: Satelitski snimci pokazuju veliki konvoj ruskih vojnika koji je krenuo prema Kijevu.

Čini se da se ruske snage, koje se kreću u koloni dužine 5,23 kilometra, sa gorivom, logistikom i oklopnim vozilima kreću u pravcu Kijeva i trenutno se nalaze otprilike 64 kilometra južno.

U glavnom gradu trenutno nema ruskih vojnika, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, ali je devet civila, 18 boraca i četiri neidentifikovane osobe ubijeno u Kijevu od početka borbi 24. februara.

Gradonačelnik Kijeva rekao je da su izvještaji da je glavni grad okružen ruskim snagama lažni.

“Uveče su ruske internet publikacije širile informacije da je Kijev navodno opkoljen i da je evakuacija ljudi nemoguća”, rekao je Vitalij Kličko u saopštenju. “I čudno je da su ukrajinski telegram kanali počeli da ga šire… Ne vjerujte lažima! Vjerujte informacijama samo iz službenih izvora. Zajedno ćemo stajati zajedno. Ukrajina će pobijediti!”

22.25: U Čerkasiju, oblasi koja se nalazi 150 kilometara jugoistočno od Kijeva, odjeknula je noćas neubičajena eksplozija. Nagađa se još o kojem oružju je riječ. Kako god, u pitanju je neobično razorno oružje, koje se, izgleda, prvi put upotrijebilo ovom u Rusko-ukrajinskom ratu.

21.10: Ramzan Kadirov, vođa Čečena i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozvao je rusku vojsku da pojača napade svojih trupa u Ukrajini “u svim smjerovima i teritorijama” kako bi olakšala invaziju.

“Došlo je vrijeme da donesemo konkretnu odluku i započnemo veliku operaciju u svim smjerovima i na svim područjima Ukrajine”, rekao je Kadirov u izjavi na svom Telegram računu, prenosi CNN.

Vojnici ruske regije Čečenije, jednog od 83 savezna subjekta koji čine Rusku Federaciju, tokom godina su stekli reputaciju zbog brutalnosti i okrutnosti u svojim intervencijama. Kadirova su optužili međunarodni i nezavisni promatrači za ozbiljna kršenja ljudskih prava U Čečeniji i van nje.

On predvodi važne paravojne snage koje su mu, iako formalno dio ruskih sigurnosnih struktura, lično odane. A prošlog septembra ponovo je izabran za predsjednika Čečenske Republike, na vrlo kontroverznim izborima zbog manipulacija koje su bile očite.

Kadirov je često opisivan kao Putinov “pjedašinac”, a u petak je pozvao Ukrajince da ustanu protiv svoje vlastite vlade, za koju je rekao da je sastavljena od “neonacista”. Ukrajinski dužnosnici kažu taj opis je apsurdan.

“I sam sam više puta razvijao taktike i strategije protiv terorista, učestvovao u bitkama. Po mom mišljenju, odabrana taktika u Ukrajini je prespora. Traje dugo i po mom mišljenju nije učinkovita”, rekao je.

U subotu su čečenski borci raspoređeni u Ukrajini, a Kadirov je kazao da su ruske snage lako mogli zauzeti velike ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, ali da je njihov zadatak bio spriječiti gubitak života.

“Potpuna koordinacija djelovanja vojske, kompetentno postrojavanje snaga i odlučan napad. To je to. Ništa drugo nije potrebno”, ponovio je danas.

20.40: Predsjednik Švicarske Ignazio Cassis objavio je da će se ova tradicionalno neutralna zemlja pridružiti Evropskoj uniji u sankcijama uvedenim Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

19.30: Bajraktar opet u akciji. Iznova je nastradao ruski vojni konvoj. Ovaj put u Žitomirskom regionu, koji se nalazi 150 kilometara zapadno od Kijeva.️

Iyvor STAV
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.