/VIDEO/ Đani zapalio Novi Pazar i nakon gostovanja: Tradicija ili rasipništvo? – Rasprava o kontroverznom gostovanju Đanij

/VIDEO/ Đani zapalio Novi Pazar i nakon gostovanja: Tradicija ili rasipništvo? – Rasprava o kontroverznom gostovanju Đanij

6219

Novi Pazar ponovno se našao u centru pažnje, ali ovoga puta zbog kontroverznog događaja koji je podijelio mišljenja javnosti. Radiša Trajković, široj javnosti poznatiji kao Đani, na gostovanju u novopazarskom restoranu Emrovića Raj privukao je veliki broj fanova, no način na koji su izražavali svoje oduševljenje izazvao je raspravu.

Tijekom njegove izvedbe, gosti su Đaniju lijepili novac na čelo, praksa koja je u nekim dijelovima Balkana poznata kao znak velikog poštovanja i divljenja prema izvođaču. Dok su neki ovaj čin smatrali dijelom bogate lokalne tradicije i kulture, drugi su ga osudili kao nepotrebno rasipništvo, posebno u vremenima kada mnogi sugrađani teško spajaju kraj s krajem.

Video snimka ovog događaja brzo se proširila društvenim mrežama, potičući žustre debate. Dok su se fanovi i obožavatelji Đanija divili atmosferi i energiji koju je unio u Novi Pazar, kritičari su isticali da bi novac potrošen na ovakav način mogao biti upotrijebljen na mnogo korisnije načine.

“Razumijemo da su Pazarci poznati po lakoći s kojom velikodušno troše na muziku i da žele očuvati tradiciju, ali moramo biti svjesni i potreba onih oko nas koji možda nisu u mogućnosti uživati u istim privilegijama,” izjavio je jedan od lokalnih aktivista. “Pitanje je gdje povući granicu između poštovanja kulture i potrebe da budemo odgovorni prema ljudima koji nemaju osnovne životne namirnice.”

Ovaj događaj tako postavlja važno pitanje o ravnoteži između poštovanja tradicije i svijesti o socioekonomskim realnostima koje mnogi žive svakodnevno.

@ahmatovic7 #djani #djanimusic #novipazar #emrovicraj ♬ original sound – Omer Ahmatović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *