Dodik podnosi ostavku u Predsjedništvu BiH!?

343

Milorad Dodik sve je bliže donošenju odluke o napuštanju pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prije isteka mandata 2022. godine, kako bi imao vremena konsolidirati SNSD i voditi predizbornu kampanju za predsjednika Republike Srpske.

Uveliko se, kako nezvanično saznaje Faktor, po kuloarima kako SNSD-a, tako i opozicionih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, govori o tome.

Više je razloga zbog kojih će se Dodik najvjerovatnije odlučiti na ovaj potez nakon što mu istekne mandat na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, 20. jula ove godine. Predsjedavanje je preuzeo 20. novembra prošle godine.

Dodik je pritisnut bukvalno sa svih strana. Afera “Ikona” nanijela mu je nemjereljivu političku štetu. Opterećen je i činjenicom da je na američkoj crnoj listi, te da bi se vrlo lako mogao naći i pod sankcijama Evropske unije.

Također, izjalovili su se svi njegovi planovi da će ulaskom u Predsjedništvo BiH moći nanijeti velike političke štete državi, a ojačati entitet Republiku Srpsku. Dogodilo mu se upravo suprotno.

Nakon dvije godine provedene u Predsjedništvu BiH, nije uradio gotovo ništa od zacrtanog u svom planeru, izuzme li se afera “Ikona”, ali je zato sebe oštetio u političkom smislu kao nametnuti i samoprozvani vođa svih Srba u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik sa ćerkom

Milorad Dodik sa ćerkom

U SNSD-u, gdje je neprikosnoveno vladao, tokom njegovog odsustva mnogo toga se događalo, te su pojedinci dobrano ojačali i stvorili svoje frakcije. Jednu predvodi Zoran Tegeltija, a uz njega je i Željka Cvijanović i Dragan Lukač. Druga struja je na čelu sa Nebojšom Radmanovićem, a treću vodi Nikola Špirić. Od svih koji su njegovi najbliži saradnici, najvjerniji su mu ostali Staša Košarac, Dušanka Majkić i Sredoje Nović. Da nisu baš njegovi partijski drugovi uz njega, kao što su nekada bili, osjetio je upravo u aferi “Ikona”, kada je vrlo mali, gotovo i neznatan broj njih uključio se u njegovu odbranu.

Čak je i ćerka Gorica Dodik na svom Twitter profilu prozivala između redova njegove “prijatelje”. Prenosi Faktor.