Dr.Muamer Zukorlić – “Da se trudnice iz Duge Poljane ne porođaju u Užicu”

674

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Prijedlozima zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. O stanju u zdravstvu govorio narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić, koji je iznio da će dati podršku u usvajanju seta ponuđenih zakona, ocijenivši ponuđena rješenja kao veoma važan iskorak.

“Ja ću se posebno osvrnuti na zakone koji se tiču zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite. Mislim da je tu posebno stavljen naglasak na dodatnu zaštitu onih kategorija koje su posebno ugrožene kao što su studenti, određene socijalne kategorije.”-kako je rekao Muamer. Dalje je iznio “Humanizacija našeg cjelokupnog društva kroz državni sistem a na temelju ovih i ovakvih zakona je nešto što je najznačajnije u svakome društvu a u ovome slučaju i našem društvu. Onoliko koliko budemo posvjećeni ugroženim kategorijama, zapravo time svjedočimo našem kvalitetu. Kvalitet svakoga društva, svake elite, svakoga sistema se zapravo mjeri prema senzibilitetu i odnosu prema najugroženijim kategorijama. Zato, sa pozicije stranke koju predstavljam, ovo smatram veoma važnim i dajem punu podršku i ovim zakonima ali isto tako i cjelokupnoj orijentaciji sada zakonodavne vlasti a potom izvršne vlasti u pogledu implementacije i unapređenja prakse kroz implementaciju ovih zakona.”

Dr. Zukorlić zaprobleme u Sandžaku je izjavio sljedeće: “Želim skrenuti pažnju na organizaciju izvjesnih nadležnosti kada je u pitanju zdravstvo na području Sandžaka. Imamo čak toliko slikovit primjer gdje trudnica iz sela Duga Poljana, na području opštine Sjenica, a udaljena je svega oko 30 km od Novog Pazara, u određenim situacijama i komplikacijama porođaja mora se voziti do Užica čija je udaljenost 150 km, a posebno po očajno lošim drumskim putem. Imamo situacija gdje su životi i same trudnice i djeteta ugroženi.”, dalje je rekao sljedeće: ” Ova slika nas zapravo poziva da kroz ova zakonska rešenja, ali i još značajnije kroz dalju implementaciju i organizaciju što se vjerujem rješava i podzakonskim aktima, ali ovom prilikom skrećem pažnju Ministarstvu zdravlja da bi ovakvi slučajevi morali biti rješavani što prije kako bi određena organizacija i nadležnosti Opštih bolnica, Domova zdravlja i cjelokupne zdravstvene infrastrukture trebalo biti podređena potrebama građana, odnosno potrebama samoga pacijenta.”