Dr Toković : Ne pamtim ovako veliki broj obolele djece od astme i upale pluća

520

Zbog naglih promjena vremena i dnevnih temperatura koje su prilično visoke za ovo doba godine, ljekari na Dječijem odjeljenju Opšte bolnice Novi Pazar imaju mnogo više posla i više pacijenata poslednjih nekoliko dana. Najveći broj pacijenata, i to više od sedamdeset posto, javlja se zbog respiratornih infekcija.

“Kašalj, curenje iz nosa, povišena telesna tgemperatura, opšta malaksalost i otežano disanje, razlozi su zbog kojih poslednjih pet dana roditelji dovode djecu na Dječije odeljenje”, kazala je načelnica Dječijeg odeljenja pedijatar dr Hadija Toković. Ona je rekla da nakon izvršenog  pregleda, rendgenskog izveštaja i obavljenih rezultata, u preko sedamdeset posto slučajeva, lekari konstatuju upalu pluća i astmu.

Glavni uzrok pojave astme i upale pluća je velika oscilacija u temperaturama poslednjih dana.

Dr Toković kaže da se zbog lepog vremena i neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine koje najavljuju meteorolozi za naredne dane, očekuje još veći  broj pacijenata. Ona savjetuje roditeljima da djeci daju da piju što više tečnosti, da jedu voća i povrća, da u organizam unose dosta vitamina pogotovo preparate cinka za koje se zna da smanjuju broj respiratornih infekcija a pored toga savjetuje što manje okupljanja u velikom broju na jednom muestu, naročito ako se zna da je neko već bolestan od virusa.